Cumartesi, Temmuz 6, 2024

Türkiye’de 46 ilde lisanslı depoculuk yapılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ülkemizde faaliyette bulunan lisanslı depoların toplam depolama kapasitesinin 10,3 milyon ton olduğunu belirtti

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in, lisanlı depoculuk ile ilgili verilerin açıklanması istemiyle verdiği soru önergesine cevap verdi. Bakan Yumaklı, faaliyette bulunan 193 lisanslı depo işletmesi tarafından; Adana, Adıyaman, Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Batman, Bursa, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Denizli, Edime, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Uşak, Van ve Yozgat olmak üzere 46 ilde yer alan toplam 270 adet depoda, lisanslı depoculuk faaliyetleri yürütüldüğünü açıkladı.

Bakan Yumaklı, 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında, uzun süreli ve dayanıklı tarım ürünlerinin modern ve sağlıklı depolarda depolanması amacıyla, ülkemizde 193 lisanslı depo işletmesi bulunduğunu belirtti.


Toplam depolama kapasitesi 10,3 milyon ton

Ülkemizde faaliyette bulunan lisanslı depoların toplam depolama kapasitesinin 10,3 milyon ton olduğunu belirten Bakan Yumaklı, “Lisanslı depoculuk faaliyeti yoğun olarak İç Anadolu Bölgesi’nde yürütülüyor ve bu bölgede 11 ilde 122 lisanslı depo işletmesi bulunuyor. Ayrıca, lisanslı depoculuk sistemi kapsamında mevcut durumda hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk, fındık, kuru kayısı, zeytin ve Antep fıstığı ürünleri fiilen depolanıyor. Öte yandan, Niğde ilinde mevcutta faaliyet izni alan lisanslı depo işletmesi bulunmamakla birlikte, 4 adet lisanslı depoculuk şirketine bakanlığımızca kuruluş izni verildi. Kuruluş izni alan şirketlerin gerekli şartları sağlamaları durumunda bakanlığımızca faaliyet izni verilecek. Söz konusu şirketler, toplam 110 bin ton kapasite ile hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar ürünlerini depolamak üzere kuruluş izni aldı” dedi.


“Sanayiciler hammadde ihtiyacını lisanslı depolardan karşılayabiliyor”

Lisanlı depoculuk sisteminin üreticiler sağladığı avantajlardan söz eden Yumaklı, şunları söyledi: “Lisanslı depoculuk sistemi ile, üreticiler ürünlerini depolayabilecekleri sağlıklı ve sigortalı depo imkânına kavuşarak ürünlerini fiyatların düşük olduğu hasat dönemlerinde ellerinden çıkarmak zorunda kalmayıp depolayarak, daha yüksek kazanç elde edebiliyor. Tüm ürün sahipleri; özellikle finansman sıkıntısı çeken küçük üreticiler, lisanslı depolara verdikleri ürünlerin karşılığında ürün senetlerini teminat olarak göstererek bankalardan kredi alma olanağına sahip oluyor. Ayrıca tacir ve sanayiciler, ihtiyaç duydukları ürünler için depo inşa etme maliyetinden kurtularak, talep ettikleri miktar ve kalitedeki ürünü kolaylıkla ve güvenilir bir şekilde sağlayabiliyor. Sanayiciler hammadde ihtiyacını lisanslı depolarımızdan rahatlıkla karşılayabiliyor. Tacirler, elektronik ürün senetleri aracılığıyla ürünü depodan çıkarmadan kolay ve hızlı bir şekilde ticaretini yapabiliyor. Sistem, arz ve talebin sürekli değişkenlik gösterdiği tarım ürünleri piyasasında arz ve talep dengesinin sağlanmasına, tarım ürünleri ticaretinin kayıt altına alınmasına önemli katkı sunuyor. Diğer taraftan, lisanslı depoculuk sistemi ile başta üreticilerimize olmak üzere sistemdeki tüm taraflara çeşitli destek ve teşvik mekanizmaları sağlandı. Bu kapsamda, üreticilere kira desteği, nakliye ve analiz ücreti desteği, sıfır faizli elektronik ürün senedi kredisi veriliyor. Yatırımcılara ise, düşük faizli yatırım kredileri, gelir ve kurumlar vergisi istisnaları getirildi. Ürünlerini elektronik ürün senetleri vasıtasıyla satan kişiler gelir ve kurumlar vergisi ile zirai stopajdan muaf tutuldu.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM