Cuma, Temmuz 5, 2024

Vergide adalet istiyorlar

İş dünyası temsilcileri, vergi paketi hazırlığına ilişkin yaptıkları açıklamada kayıt dışı ile mücadele vurgusunda bulundular


Hazine ve Maliye Bakanı (HMB) Mehmet Şimşek, reel sektörün önde gelen kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek, vergi paketi hazırlığı hakkında açıklamalarda bulundu. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan iş dünyası temsilcileri, mevcut vergileri artırmak ya da yeni vergiler koymak yerine kayıt dışı ile mücadeleye odaklanılmasını ve böylelikle de vergi adaletinin sağlanması gerektiğini vurguladı.


Bahar: Vergi ödeyenleri cezalandıramayalım

Türkiye’nin vergi konusunda bir reforma ihtiyaç olduğunu belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, “Vergi iyileştirmesi gerçekleşmeden vergi artışının yapılmasıyla, kayıt dışı ile gerçek vergi ödeyenlerin rekabet edemeyeceğini dile getiren Bahar, “Vergi ödeyenleri cezalandırmayalım. Ancak, mevcut süreç üzerine bazı eleştirilerimiz var. Son haftalarda gündemde olan vergi paketinin detayları konusunda bir netlik olmaması, planlanan değişiklikler üzerinde kapsamlı tartışmalar yapılmasını engelledi. Asgari kurumlar vergisi, yurtdışı çıkış harcı, serbest bölgelerdeki şirketlerin vergilendirilmesi, Ar-Ge merkezi ve teknopark şirketlerinin vergi istisnalarının kaldırılması gibi konuların tartışılması gerekir” dedi.

Parça parça revizyon yapmak yerine yeni vergi mevzuatında köklü, reformist ve geçiş sürecini öngören bir sistematik olması gerektiğinden yana olduklarını belirten Bahar, vergi değişiklikleri konusu iş dünyasını çok meşgul ediyor. İş dünyası olarak sürekli kendimizi ekonomik gelişmelere ve mevzuat değişikliklerine karşı kollayan bir durumdayız. Biz bunu istemiyoruz. Bir kere yapalım ve yıllarca bunu konuşmayalım istiyoruz” diye konuştu.


Zengin: Enflasyon düzeltmesi vergilendirilmemeli

Gündeme dair de açıklamalarda bulunan İzmir YMMO Başkanı Yaşar Zengin, enflasyon ve vergi konularına değindi. Enflasyon düzeltmesinden doğan karın vergilendirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Zengin, “Aynı şekilde zararın da zarar olarak dikkate alınmaması gerekir. Enflasyon düzeltmesinden doğan kar reel bir kar değildir. Enflasyonun yükselmesinden işletmeler sorumlu olmadığı halde, enflasyon düzeltmesi sonucu ortaya çıkan fiktif karlar üzerinden işletmeler vergi ödemek durumunda kalacaklar” dedi. Yeni vergi paketi ile ilgili bazı düzenlemelerin geri çekildiğine değinen Zengin, “Özellikle özel harcama bildirimi konusunun mutlaka yasallaşması gerekir. Çünkü esas vergi kayıp ve kaçağının temelini kayıt dışı işlemler oluşturuyor. Kayıt dışı işlemleri önlemenin en etkin yollarından biri harcamaları kontrol altına almak. Vergi sisteminin tam yerleştiği ülkelerde başarıyla uygulanan bu sisteme ülkemizin de geçmesinin zamanı geldi. Bu nedenle özel harcama bildirimi ile ilgili düzenlemelerin bir an önce yasallaşması gerekir. Vergi adaletinin sağlanması açısından özel harcama bildirimi gibi uygulamalara ülkemizin ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.


Çınar: Kurumlar Vergisi %25’ten %15’e indirilmeli

Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar, yapılacak düzenlemelerde vergisini ödeyenlerin hak­kı gözetilerek kayıt dışında kalanların sistemin içine çekilmesini önerdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yeni vergi paketini değerlendiren Dr. Çınar, şunları söyledi: “Kamuoyuna yansıyan paketten de anlaşılacağı üzere ekonomi yönetimi mevcut bazı vergi ve harçları artırmayı, hatta yeni vergiler ihdas etmeyi enflasyonla mücadelede en önemli enstrümanlardan biri olarak görüyor.  Kayıtlı çalışan, vergisini, primini zamanında ödeyenin üzerindeki yük daha da artacak. Oysa artık yükümlülüklerini yerine getirenlerin hakkını koruyarak kayıt dışı çalışanların sisteme dâhil edilmesi gerekiyor. Kayıt dışı ekonomi, ülkelerin gelişmesinin önündeki hem en büyük engeli hem de pek çok sorunun ana kaynağını oluşturuyor. Türkiye’de kayıt dışı ekonominin yüzde 30-40 düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. Dolayısıyla ekonomi yönetimi kayıt dışına daha fazla kayıtsız kalmamalı. Bunun için maliyetleri cazip hale getirilip denetimlerin sıkılaştırılması gerekiyor. Örneğin halen yüzde 25 olan Kurumlar Vergisi yüzde 15’e indirilip bölgesel muafiyetlerle firmalar üzerindeki SGK prim yükü azaltılabilir.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM