Cumartesi, Temmuz 6, 2024

Yapay Zekâ Start-Up sayısı ikinci çeyrekte 350’ye çıktı

Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi ‘Yapay Zekâ Girişimleri Haritasını’ yayımladı

Kurulduğu 2017 yılında 24 yapay zekâ girişimiyle yola çıkan TRAI, Türkiye’de son yıllarda yapay zekâ alanında çalışan yeni girişimlerin gösterdiği başarılı büyümeyi ortaya koyan TRAI Yapay Zekâ Girişimleri haritasını yayınladı. Verilere göre; 2024 yılının ikinci çeyreği itibarıyla TRAI bünyesine 12 yeni Start-Up eklendi. Girişimlerde en çok artış ise Üretken Yapay Zekâ, Nesnelerin İnterneti ve Öngörü ve Veri Analitiği kategorilerinde gerçekleşti. 


Üretken yapay zekâ en çok ilgi gören alan oldu

Akıllı Platformlar, Arama Motoru ve Asistanı, Chatbotlar ve Diyalogsal YZ, Öngörü ve Veri Analitiği, Nesnelerin İnterneti başta olmak üzere 12 farklı kategorideki girişimlerin izlendiği haritada; son 1 yılda en çok girişimin arttığı kategori ‘Üretken Yapay Zekâ’ oldu. 2023 yılının Mart ayında 5 girişimciye sahip olan Üretken Yapay Zekâ kategorisi, 2024 yılının Haziran ayında 22’ye ulaştı. 

TRAI tarafından yayınlanan Yapay Zekâ Girişimleri Haritası ekosisteme dair önemli bilgiler ortaya koyuyor. Haritaya göre Türkiye’de yapay zekâ girişimlerinin en çok tercih ettikleri alanlara bakıldığında ise ilk üç sırada yapay görü öngörü ve veri analitiği ve makine öğrenmesi yer alıyor.


 “Özel sektör liderleri için önemli bir kaynak”

Yapay zekâ girişimleri haritasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan TRAI Direktörü Can Sinemli şunları söyledi: “Yılın her çeyreğinde özenle hazırlayarak yayınladığımız TRAI Yapay Zekâ Girişimleri Haritası, özel sektör liderleri ve yatırımcılar için önemli bir kaynak oluşturuyor. Bu harita sayesinde yatırımcılar, yeni potansiyel girişimleri takip edebilirken, iş birliği arayışındaki şirketler için de değerli bir rehber niteliği taşıyor. Bugün geldiğimiz noktada 350 yapay zekâ girişimine ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlerleyen dönemde bu sayının katlanarak artacağına ve bu alanda daha çok yatırımların gerçekleşeceğine inanıyoruz.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM