Pazar, Temmuz 7, 2024

Yerel gazete ne yapar, ne yapmaz?

Yerel gazete nedir, ne değildir? Ya da şöyle soralım soruyu: Yerel gazete ne yapar, ne yapmaz? 

Yerel gazeteyi Siirt’te “sakıncalı piyade” iken tanıdım yakından. Kısa süre önce İzmir’de yaşamını yitiren Anadolu basınının tanınmış ismi Cumhur Kılıççıoğlu’nun yayınladığı ve yönettiği Mücadele gazetesi sayesinde… Mücadele’yi okuyunca Siirt’te ne var ne yok öğrenmiş olurdunuz günü gününe.  Kimler vefat etmiş, kimler evlenmiş, kimler yeni görevlere atanmış; çarşı-pazarın, belediyenin, Vilayet’in, askeriyenin gündemi ne, kazalarda, köylerde ne var ne yok, Siirt YSE’nin maçı ne zaman, takım ne durumda,  vb. 

İzmir’e eskiden, yani 70-80-90’larda, hatta 2000’lerin başlarında İstanbul’dan geldiğimde bir Yeni Asır alır kaldığım günlerde ve İzmir’in nabzını tutardım böylece. 2016 yaz başında temelli yerleşince İzmir’e ilk yaptığım işlerden birisi hemen hemen bütün ulusal gazetelerin Ege eklerini ve yerel gazeteleri reklamlarına kadar okumak, incelemek oldu. Bu sayede çabucak kentin kılcal damarlarına girmiş oldum. Hala da incelerim yerel basını. Tabii hükümet borazanı olan Yeni Asır kapsam dışı çoktan beri! 

İzmir’in yerel gazetelerinin bir kısmı günlük basılıyor, aynı zamanda İnternet siteleri de var; bir kısmı ise sadece nternetten okunuyor. Bir kısmı BİK’de, bir kısmı sadece yerel yönetimlerin pastasından pay alarak yayın yapmaya çalışıyor. Özellikle son yasa değişiklikleri sonrasında yerel basınının işi oldukça zorlaştı. 

x x x

Şimdi sorulara gelebiliriz… 
Yerel basın, manşet ve haberlerinde yereli gözetir, ulusal basında zaten okunan haberleri yerel basına taşımaz. Yerel haberleri geniş verir. 

Yerel basın manşet ve haberleri ile “objektif haber dilinde” konuşur. Yorumu köşe yazarlarına bırakır. Özellikle siyasi aktörlere ve kentin diğer yöneticilerine cepheden ‘savaş’ açmaz. Dozunda polemik olur ama buna da gazeteler çok çok zorunlu kalmadıkça başvurmaz. 

Yerel basın asla ve kat’a sütunlarını şantaj, tehdit vb. aracı haline getirmez. ‘Çakma’, ‘burun sürtme’, ‘hizaya getirme’ amacıyla haber ve yorumda bulunmaz. 

İzmir yerel basınında örneğin o gün vefat edenleri görmek isterim. Belediyenin veya ajansların servis ettiği haberlerin dışında orijinal haberler, röportajlar görmek isterim. Sadece İzmir ile ilgili siyaset haberleri, İzmirli siyasilerin faaliyetini görmek isterim. Örneğin falanca bakanlar değişmiş; bunu zaten ulusalda okuyorum, ne işi var bu haberin yerelde? Ancak o bakanlar İzmirli olsaydı tabii ki olabilirdi. İzmir yerel basını kasaba ve köylerine kadar İzmir’in kılcal damarlarına girmelidir. 

x x x

Öteyandan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin günlük bir gazete yayınlaması ne kadar doğru? Keşke diğer gazeteler bir zamanlar olduğu gibi iki dini bayramda yayına ara verseler de o arada da İGC bir bayram gazetesi yayınlasa… 

x x x

İzmir’e temelli yerleşeli sekiz yıl geride kaldı. Bu sürede iki yerel gazetede 9 ay ve 18 ay, iki görüntülü yayın zemininde de kısa sürelerle seçim sürecinde karşılıksız katkı sundum. “İzmir’in en eski gazetesi” günlük  Ticaret’te de herhalde iki yıl oldu her perşembe okurlarımla birlikte olmak keyif verici. Ulusal haber portalı Gerçek Gündem’de yazsam da, ulusal haber kanalı MKHABERTV’de her çarşamba 20.00’de Gizem Fidan’ın hazırlayıp sunduğu Yakın Plan’da olsam da yerel basında yazmanın ayrı bir tadı var. 

Yerel gazetelere, yerel gazetecilere; insana ve mesleğe yakışır şekilde habere odaklananlara selam olsun. Hepsinin ömrü en az Ticaret kadar olsun. 

Muzaffer Ayhan Kara

Diğer Yazarlar