Pazartesi, Temmuz 8, 2024

Kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin kanun teklifi TBMM’ye sunuldu

TBMM Genel Kurul

Kamuda alınacak tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Geçtiğimiz 13 Mayıs’ta açıklanan kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin kanun teklifinin önümüzdeki hafta mecliste görüşülmesi bekleniyor.

32 maddeden oluşan yasa takviminin ayrıntılarına bakıldığında madde 5, 8, 10, 27 ve 28 en çok üzerinden konuşulan konu başlıkları olarak dikkat çekiyor.

TBMM’ye sunulan vergi ve tasarruf paketi kapsamında BOTAŞ’ın borçlarının silinmesine yönelik madde yer aldı. İlgili madde de “Salgın dönemi ve sonrasında BOTAŞ’a bütçeden yüksek tutarlarda borçlar verilmişti. Kanun teklifindeki maddeyle, faiz ve cezalar dahil BOTAŞ’ın borçlarının, bütçe ile ilişkilendirilmeksizin Hazine’nin verdiği görevler nedeniyle oluşmuş olanlardan düşülmesi, bu işlemi Ticaret Bakanlığı’nın yapması; hesaplamanın ise Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılması. Şirketin nakit yönetiminin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesini teminen doğal gaz ithalatından kaynaklanan şirketin ödenmemiş her türlü vergi, fon ve paylar ile idari para cezaları, bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizlerinden oluşan borçlarının Hazine’den görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilmesi amaçlanmaktadır” ifadesi yer aldı.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler konuyla ilgili teklifin meclise sunulduğunu söyledi. Teklifin 32 maddeden oluştuğunu belirten Güler, mali disiplini güçlendirmek amacıyla uygulamaya konulan maliye politikası çerçevesinde kamuda tasarrufların artırılmasının, tasarruf kültür ve bilincinin yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu söyledi. Güler, “17 Mayıs 2024’te tasarruf genelgesi yayımlanmıştı. Teklif ile öncelikle kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımının sağlanmasına yönelik bazı düzenlemeleri hayata geçirmiş oluyoruz. Teklifin öncelikli maddelerinden bir tanesi 2918 sayılı Kanunun 3’üncü maddesinde tanımlanan taşıtların bir an evvel ekonomiye kazandırılması için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na bu araçların tasfiyesi ve satışı ile ilgili özel bir yetki veriyoruz. Tasarruf tedbirlerine aykırı hareket eden kamu görevlileriyle ilgili olarak ilgili mevzuata göre yaptırım uygulanmasına bu kanun teklifimizde yer veriyoruz” diye konuştu.

Bakanlıklar ve diğer merkezi idare kuruluşlarınca il özel idareleri aracılığıyla gerçekleştirilen yatırımların karşılığı olarak kaynak transferlerinin hak ediş raporlarına göre belirleneceğini anlatan Güler, genel aydınlatma giderleri için mahalli idarelerin genel bütçe vergi gelirleri payından yapılan kesinti oranlarında yeniden düzenleme yapılacağını söyledi. Güler, yasaya ilişkin şu ayrıntıları paylaştı: “Özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşun yönetim ve denetim organlarında görev alan her statüdeki kamu görevlilerine, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve il genel meclisi üyeleri dahil olmak üzere kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerden sadece biri için ödeme yapılması ve yapılacak ödemelere üst sınır getirilmesi teklifimizde yer almaktadır. Enerji sektöründe piyasa koşullarındaki değişiklikler ve yeni teknolojiler dikkate alınmak suretiyle ilgili mevzuatın daha etkin ve verimli uygulanabilmesi amacıyla bazı kanunlarda değişiklik yapılması öngörülmekte olup bunun yanı sıra Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen bazı hükümlerin iptal gerekçelerine uygun olarak yeniden düzenlenmesi önerilmektedir.”

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin doğal gaz ithalatından kaynaklanan her türlü vergi, fon ve paylar ile idari para cezaları, bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizlerinden oluşan borçlarının, hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edileceğini bildiren Güler, Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na tevdi edilen yetkilerin Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na devredileceğini vurguladı.


Sermaye tavanı artırılacak

Yerel yönetimlere uygun faizli ve uzun vadeli finansman desteğini ve likidite döngüsünü kendi öz kaynaklarıyla sağlamakta olan İller Bankası’nın finansman süreçlerinin düzenli devam edebilmesi, etkinliğinin artırılması için sermaye tavanının artırılmasına yönelik maddeye dikkat çeken Güler, ayrıca deprem bölgesinde nüfusu azalan belediyeler için İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun uyarınca nüfus esas alınarak genel bütçeden yapılacak pay dağılımında 2023 yılı nüfusu esas alınarak deprem sebebi ile nüfusu azalan belediyelerin genel bütçeden alacakları payın azalmasını engellemeye yönelik düzenlemeyi teklifte önerdiklerini bildirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yatırımcılar arasında imzalanan ve yatırım teşviklerine ilişkin hükümler içeren yatırım sözleşmelerinin, yatırım teşvik belgelerine istinaden uygulananlara benzer şekilde damga vergisinden istisna tutulacağını da anlatan Güler, teklifin haftaya Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ve daha sonra Genel Kurul’da görüşüleceğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM