Pazar, Eylül 22, 2024

Sürücü kurslarına yeni düzenleme 

Sürücü adayı park etme zorluğu

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 9 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, ehliyet alacak adaylar yeni karara göre sertifika sınıflarına göre akan trafikte eğitim alacak. Adaylara simülatör üzerinden de eğitim verilecek. Akan trafikte eğitim alacak düzeye gelen kursiyerlerin direksiyon eğitimi ders süreleri A1 ve A2 sınıfı sertifikalar için 10 saat, B sınıfı sertifikalar için 12 saat, C ve E sınıfı sertifikalar için 25 saat, D sınıfı sertifikalar için 30 saat, F sınıfı sertifikalar için 10 saat, H (motosiklet) sınıfı sertifikalar için 10 saat ve H (otomobil) sınıfı sertifikalar için 12 saat olacak.


Kursa devam etmeleri zorunlu olacak

Ehliyet kursuna kayıt olan adayların kursa devam etmeleri zorunlu olacak. Her teorik ders için ayrı ayrı olmak üzere ders saati sayısının 5’te 1’inden fazla derse devam etmeyenlerin kurstan kayıtları silinecek. Zorunlu koşullarda gelemeyen adaylar için telafi dersler düzenlenecek. Direksiyon eğitimi dersi telafi programları için kursiyerlerden devam ettikleri derslerin ücreti alınacak. Bu derslerin hiçbirine devam etmeyen adayların ise kayıtları silinecek.


Araç arızasında yaşanan arızada başka sınav aracıyla sınava katılabilinecek

Sınavda kullanılmak üzere Sınav Yürütme Komisyonuna bildirilen aracın sınav günü sınav başlamadan önce ya da sınav sırasında arıza veya kaza yapması, direksiyon eğitimi dersi sınavı araç kontrol formunda belirtilen şartları sağlamaması veya millî eğitim müdürlüğünce geçerli sayılabilecek bir nedenle sınavda kullanılamaması hâlinde şartları haiz aynı kursa ait başka bir araçla ya da o ilçede veya il sınav sorumlusunun uygun gördüğü diğer ilçelerdeki başka bir kursa ait araçla sınav yapılabilecek. 

‘A1’ sınıfı sertifika alacaklar için bu Yönetmelikte belirlenen direksiyon eğitimi dersi saatinin yarısı kadar eğitim alarak direksiyon eğitimi dersi uygulama sınavında başarılı olanlara ‘A1’ sınıfı sertifika verilecek. Bu kursiyerler, direksiyon eğitimi ve sınav aracı kontenjanına dâhil edilecek. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM