Cumartesi, Eylül 21, 2024

Vergi paketi komisyona geliyor

TBMM Genel Kurul

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Kanun tekli 18 Temmuz Perşembe günü (bugün) TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek.

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu. Kanun teklifi bugün saat 14.30’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Yeni vergi paketinde yer alacak düzenlemelerde; dar gelirlilere yük getirmeyecek şekilde hazırlandı. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi’ ilkesiyle hazırlanan paket, vergi cezalarını artırıyor. Vergideki istisnaları kaldırıyor. Kayıt dışılığı önleyecek, vergide adalet ve verimliliği artıracak bir paket olacak. Paket ile doğrudan vergilerin payının artırılması hedefleniyor.

Paketin içerisinde ayrıca, başkasına ait POS ve IBAN’ı kullanana ceza kesilecek. Yap-işlet-devret projelerinde vergi yüzde 25’ten 30’a çıkıyor. Ödenecek kurumlar vergisi yüzde 10’dan aşağı olmayacak. Serbest bölgelerde vergi istisnasına sınırlama getiriliyor. Çok uluslu şirketlere yüzde 15 kurumlar vergisi uygulanacak. Gelir ile ödenen vergi arasındaki farkın açıklanması istenecek.

Öte yandan,  yurt dışına çıkış harcı 500 TL’ye yükseltilecek ve emekli çalışanlar için sağlanan 5 puanlık prim desteği bitiyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM