Torun, yıl sonunda otomobil satışlarının 1 milyon 100 bin adet bandında olacağını öngördüklerini belirtti
BERFİN DURMAZ
Son dönemde yaşanan hızlı döviz fiyatları artışları, otomobil sektöründe yeni zam tartışmalarını beraberinde getirdi. Döviz kurlarının TL karşısında durdurulamayan yükselişi, otomobil üreticilerini zam yapma noktasına getirdi. Döviz kurlarında yaşanan yükseliş ve işletme maliyetlerindeki artıştan dolayı yıl sonuna kadar araç fiyatlarının en az yüzde 30 oranında artacağını öngören Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, otomobil satışlarının ise 1 milyon 100 bin adet bandında olacağını söyledi.
“Haziran sonu 578 bin adet araç satıldı”
7 Temmuz’da yürürlüğe girmesi beklenen Genel Güvenlik Yönetmeliği’nin (GSR) ulusal tip onaylı araçlar için 31 Ağustos’a ertelendiğini söyleyen Torun, “Yönetmeliğe göre bazı güvenlik donanımları bulunmayan araçların satışı yasaklanacak. Düzenlemenin 31 Ağustos’a ertelenmesiyle birlikte sıfır araçlarda kampanya rüzgârı sürüyor. Güvenlik paketi zorunluğunun ve kampanyaların yapılması bir an önce araçları elden çıkarılmasına sebep oldu” dedi. Türkiye’nin 2023 yılında otomobil satışlarında rekor kırdığını vurgulayan Torun, bugüne kadar en yüksek satış gerçekleştiğini ve 2024 yılının haziran sonu itibarıyla ise 578 bin adet araç satıldığını aktardı.
Dövizde herhangi bir hareketlilik olmazsa bile fiyatların kendiliğinden artacağını dile getiren Torun, “Güvenlik paketi zorunluluğundan kaynaklı olarak, sıfır araçlarda 3 bin euro, artı KDV ile 6 bin euro artı KDV ile bir fiyat artışı zaten kendiliğinden olacak. Bu da her aracın üzerine en az 120 bin TL konulacak demek. Yıl sonu itibariyle, şu anda da hali hazırda satılan otomobillerin Türkiye’deki birçoğu bu güvenlik paketi zorunluluğu sebebiyle, neredeyse maliyetine veriliyor. Çünkü ithal edilmiş ve satılmayı bekleyen araç sayısı oldukça fazlaydı. Bayilerin bunları tüketmesi gerekiyor. Yoksa bunlar bayilerin sorunluluğunda kalacak. Ağustos ayından sonra artık işletme maliyetlerini de yani karlarının üzerine ekleyerek koyacaklar” diye belirtti.
İkinci el ve sıfır araç satışlarında durgunluk devam ediyor
Güvenlik paketi zorunluğunun sıfır otomobil satıcıları için yeterli olmadığını getiren Torun, ikinci el satışlarının tamamen durduğunu da dikkat çekti. Sıfır otomobil satışlarını en çok etkileyen finansmana erişim olduğunu söyleyen Torun, “İkinci elde otomobil kredisi zaten bankalar az veriyor. Sıfır araçlar içinde çok ciddi bir düşüş var. Kredi çekmek istediğinizde 2 milyon TL’lik bir araba için çekebileceğiniz maksimum kredi 300-400 bin TL oluyor. Vatandaş çektiği krediyi de 1 yıl içerisinde iki katı olarak ödemek zorunda. Bu durum mantıklı değil” sözlerine yer verdi.
İkinci el otomobil satışları haziranda yıllık %13,4 azaldı
İkinci el araç piyasasını ilgilendiren haziran ayı araştırması yayımlandı. Buna göre haziranda reel bazda ikinci el araç fiyatlarında düşüş dikkat çekici boyutlara ulaştı. Haziranda aylık bazda düşüş ise yüzde 1,8 olarak kayda geçti. Ocak-haziran arası dönemde reel fiyatlarda yüzde 13,4’lük düşüş görüldü.
Sahte yedek parça kazalara sebep oluyor
Sektörde sahte yedek parça sorunu olduğunu aktaran Torun, çok fazla sahte üretim yapıldığına dikkat çekti. Ülkeye sahte üretim yapılmış ürün ithalatının da gerçekleştirildiğini ifade eden Torun, “Bir şekilde bir kanaldan bunlar giriyor. Yurt içinde de bu merdiven altı diye tabire ettiğimiz yerlerde üretilen yedek parçalar insan sağlığını gerçekten çok ciddi tehdit ediyor. Çünkü yaşanan kazaların yüzde 40’ı araçtan kaynaklı” dedi.