Pazar, Eylül 8, 2024

Reklam Kurulu’ndan yılın ilk 7 ayında 149 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı, Reklam Kurulu tarafından incelenen 927 dosyada aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit edildiğini ve bu dosyalara toplamda 148 milyon 783 bin 980 TL idari para cezası verildiğini duyurdu. Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Reklam Kurulu’nun bu yılın ilk 7 ayında bin 64 dosyayı incelediği ve 133 dosyanın mevzuata aykırı bulunduğu belirtildi. Kurul, 116 dosya için mevzuata aykırılık tespit ederek toplam 21 milyon 350 bin 201 TL idari para cezası uygulama kararı aldı. Ayrıca, 1 dosya hakkında erişimin engellenmesi kararı verildi.


İndirim marketlerine yüksek idari para cezaları

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, indirim marketi olarak bilinen perakende işletmelerin internet siteleri üzerinden yaptıkları haksız ticari uygulamaların incelendiği belirtildi. Yapılan incelemeler sonucunda, ürünleri görüntülemek ve satın almak için üyelik gerektiği ancak stok bilgilerinin yetersiz olduğu tespit edildi. Tüketici mağduriyetlerini önlemek amacıyla Reklam Kurulu’nun, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu ile iş birliği yaparak sektördeki reklam verenleri bilgilendirdiği ifade edildi.


Çevrimiçi alışverişlerde sahte yorumlar engellenecek

Reklam Kurulu’nun, tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen tüketici yorumlarının düzenlenmesindeki eksiklikleri belirleyerek sahte ve yanıltıcı yorumların önlenmesi için internet sitelerine yaptırım kararı aldığı açıklandı. Kararların, özellikle turizm ve yeme içme sektörlerinde tüketici deneyimlerini koruma amaçladığı belirtildi. Tüketicilerin korunması amacıyla Reklam Kurulu’nun çevrimiçi alışverişlerde gerçek deneyimlere dayanmayan yorumlarla tüketicilerin manipüle edilmesini engellemeye yönelik çalışmalarının devam ettiği vurgulandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM