Pazar, Eylül 8, 2024

Yerel basına devam

Geçen yazılardan birinde yerel basın üzerinde durmuştum. Devam edelim…

Bir yerel gazete, bir partinin iç işlerine asla karışmaz! Karışırsa, iç işlerine karıştığı partinin yanında pozisyon aldığı kesimin bir aparatı haline gelir. Bir yerel gazete, siyaseti yerel görür, yerel açıdan izler ve haberlerini yapar.

İzmir’den yayın yaparak “ulusal gazete” olunmaz.  Bu mümkün değildir. Ulusal basınının merkezi İstanbul’dur, nabız orada ve başkent Ankara’da atar. İzmir’de yayın yapan bir gazete İzmir’e bakar, İzmir’den bakar. 

CHP’nin 38. Kurultayında iki adaydan statükoyu sürdürecek olanı manşet ve haberleriyle cansiparane tutan yayınlar yapan bir yerel gazeteyi hatırlıyorum ilimizdeki; daha oyların sayım aşamasında statükoyu sürdürecek olanı “kazandı” diye açıklayan, sayımdan sonra ikinci tur çıkınca ortaya hiçbir şey olmamış gibi pişkinlikle hareket eden de gördük maalesef.

CHP’nin içine burnunu sokmak kötü bir adet ve bakıyorum bu adet üzre yayın peşinde olanlar yerel seçim sonrasında da CHP’nin genel başkanı ile Büyükşehir Belediye Başkanı arasında nasıl bir makas açarız diye kafa yoruyor. Nafile! Buradan size ekmek çıkmaz! 

x x x

Yerel basını ‘kirleten’ bir yaklaşımdan da söz etmeden olmaz… Bir yerel gazete, örneğin manşetleri ve haberleri ile siyasi figürler, örneğin belediye başkanları ile ‘papaz’ olmaz! İlan, reklam alamıyor, tanıtım sözleşmesi yapamıyor diye bir belediyenin sadece sürekli aleyhine yayın yapmaz. Bu şekilde hareket ederek kendi kuyunuzu da kazmış olursunuz. Okurun gözünden düşersiniz. 

Bir yerel gazete köşe yazarları ile farklı fikirleri dile getirebilir. Ancak haberleri ile güvenilir ve nesnel olmak durumundadır. 

Keza, yerel gazeteler belediye başkanlarının uzantısı, aparatı da olmamalıdır. 

En doğrusu, haberde nesnel yorumda serbest olmaktır. Siyasi figürler, belediye başkanları da bu duruşa saygı duymalıdır. 

Bir belediye başkanı, bir gazeteyi çok şişirirse bu da zafiyeti beraberinde getirir. Ki, bunun örneği maalesef yaşanmıştır. 

Bir yerel gazete bakıyorsunuz yeni bir belediye başkanı ile iki sayfalık röportaj yapıyor alayı vala ile, kısa süre sonra da bir de bakıyorsunuz akar kesilince adeta ‘savaş’ açıyor aynı başkana! Böyle gazetecilik olmaz, böyle yerel basın olmaz. 

Yerel basın için şu notu da düşüp şimdilik konuyu noktalayayım; gazetecilik belediyelerden servis edilen bültenleri copy pass yapmak değildir. Onları haber yapın da birşey katın bari, satır arasındaki bir ayrıntıyı yakalayın.  Ama orijinal haberler, röportajlar da yayınlayın. 

x x x

Yerel basın birçok zorlukla karşı karşıya; ancak bu zorluklar etik değerleri ve kaliteyi düşürmenin gerekçesi olmamalıdır.  İyi gazete, iyi gazetecilik için iyi insan olmak, önce insan sonra gazeteci olmak gerekiyor. 

x x x

Yaşasın iyi yerel gazeteler, iyi yerel gazeteciler… Yaşasın doğru düzgün yerel habercilik… 

Muzaffer Ayhan Kara

Diğer Yazarlar