Salı, Eylül 17, 2024

Tekstilde istihdam kaybı derinleşiyor

Öz-İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, 90 bin çalışanın sektörden çıktığını ve 130 Türk firmasının üretim için Mısır’a gittiğini söyledi

Öz-İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, tekstil sektöründe yaşana sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 90 bin çalışanın sektörden çıktığını söyleyen Ay, 130 Türk firmasının üretim için Mısır’a gittiğini söyledi. Sektörde ucuz işçiliğin önüne geçilmesi gerektiğini belirten Ay, “Ucuz işçilik olunca kalite olmuyor. Öte yandan sektörden kaymalar yaşanıyor. Geçen yıldan itibaren nisan ayı kayıtlarına göre, 90 bin kişi tekstil sektöründen çıkmış durumda. Aslında sektör küçülürken bir taraftan da kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyor. Tekstil sektöründen çıkanlar bir daha bu sektöre geri dönmek istemiyorlar. Bunun sebebi, üretim yapanların ucuz işçilik aramaları. O yüzden burada ucuz işçilik değil, kaliteli, verimli işçilik aranmalı” dedi.


“Hazır giyimci başka ülkelerde üretim yapmaya başladı”

Ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılara değinen Ay, “Emekçiler olarak bu sıkıntılardan en çok bizler etkileniyoruz. Çünkü bizler emeğimizle üreterek hayatımızı devam ettiren, kazanan insanlarız. Tekstil sektörünün kendine has daha da derinleşen bir problemi var. Tekstil sektöründe son bir yılda özellikle hazır giyim tarafı ülkemizi terk ederek, başka ülkelerde üretim yapmaya başladı. Türkiye fason üretim yapan bir ülke. Türk üreticilerimiz de emeğin daha ucuz olduğu ülkelere giderek orada fason üretimlerini yapmaya çalışıyorlar. İnsanoğlu var olduğu sürece tekstil var olmaya devam edecek. Fakat tekstilin ülkemizde var olması için de mücadeleyi vermeliyiz” diye konuştu.


“Futbolcuların üzerinde Türk markası göremedik”

Tekstilin markalaşması gerektiğini belirten Ay, “Bildiğiniz gibi bir Avrupa Şampiyonası geçirdik. Bu Avrupa Şampiyonası’nda futbolcuların üzerinde çeşitli markalara ait formalar gördünüz. Ama maalesef bunların hiçbiri Türk markası değil. Türk markası göremedik. Tekstilde kaliteli üretim yapan emek sarf eden bir sektörüz. Ona rağmen maalesef hiçbir markamız yok. Tekstilin ana sıkıntılarından bir tanesi ülkemizin markalaşamaması ve fason üretim yapması.  Çünkü fason üretimde kazanmak daha kolay. Ancak markalaşmak bir yatırım, bir süreç. Bugün geldiğimiz noktada bize fason üretim yapan ya da yaptıran markalar bu üretimlerinin daha ucuz emeğin olduğu, daha az enerjinin harcandığı, pazara yakın ya da ulaşmanın daha kolay olduğu yerlerde üretim yaptırmaya başladılar” ifadelerinde bulundu.


“Sektörün elimizden kaymasına müsaade ediyoruz”

Dünyada yaşana değişime değinen Ay, “Dünyada yaşanan değişimlerden biri de sanayi 4.0. Yine yeşil enerji, karbon ayak izi gibi birçok değişim yaşanıyor. Biz bu değişimlere ayak uydurmaya çalışırken bir taraftan da tekstil sektörünün bu tür sıkıntılarıyla mücadele etmeye çalışıyoruz. Ülke olarak tekstilde dünyada ilk 10’dayız. Geçen yıl tekstil sektöründe 20 milyar doların üzerinde ihracat yaptık. Elimizde 20 milyar doların üzerinde bir kapasiteye ve üretim hacmine sahip bu kadar dövizi ülkemize getirebilecek bir sektör var. Ve bu sektörün elimizden kaymasına müsaade ediyoruz” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM