Cumartesi, Eylül 21, 2024

“Firmalar, 2025’te kaynak bulmakta zorlanacak”

Ege Otomotiv Derneği (EGOD), güncel ekonomik, sektörel ve finansal konulara dair bir perspektif sunmayı hedeflediği ‘Duayen Sohbetleri’ etkinliklerine başladı. Altındağ Sivil Toplum Yerleşkesi’nde yapılan EGOD Duayen Sohbetleri toplantısının ilkinde Finans Danışmanı Naim Şeref Velioğlu ‘Enflasyon Döneminde Doğru Finans Yönetimi’ sunumunu gerçekleştirdi. Velioğlu, faizlerin önümüzdeki yılda yüksek seyredeceğini, bankaların kredi vermelerine daha fazla kısıt getirileceğine dikkat çekerek, 2025 yılında firmaların kaynak bulmakta daha da zorlanacağını savundu.


“Öngörülebilir ekonomi doğru finans yönetimi için şart”

Açılış konuşmalarının ardından “Enflasyon Döneminde Doğru Finans Yönetimi” sunumuna başlayan Velioğlu, yüksek enflasyon ortamında firmaların kusursuz bir finans yönetimine sahip olması gerektiğinin altını çizdi. Nakit akış tablosunun öneminden ve finansal okuryazarlığın öneminden bahseden Velioğlu, “İşletme sahiplerin bilanço ve bütçelerin hesaplanmasında ve sonucunda nereye bakması gerektiğini iyi bilmesi gerekiyor. Bulunduğu sektörün dinamiklerine ve ekonominin genel yapısına hakim olmalı” dedi. Firmaların nakit akışına özellikle dikkat etmesi ve özellikle kısa vadeli borçların yönetimine özel bir önem vermesi gerektiğinin altını çizen Velioğlu, “Birçok firma karlı bir iş yapıyor olsa da doğru finansal yönetimini sağlayamadığı için böylesi dönemlerde batıyor. En az üretim kadar önemli bir alandır finans yönetimi” diye konuştu.


“Bankaların kredi vermelerine daha fazla kısıt getirilecek”

2025 yılının finansal kaynak bulmak konusunda bugün olduğundan çok daha fazla zor olacağına vurgu yapan Velioğlu, bu anlamda firmaların şimdiden önlem alması gerektiğine dikkat çekti. Özellikle enflasyon muhasebesi ve enflasyon düzeltmesinin yapıldığı süreçte finans yönetiminin daha da önemli hale geldiğini ifade eden Velioğlu, “Ben önümüzdeki yılda kredi olanaklarının yetersiz olacağını, yani bankaların kredi vermelerine daha fazla kısıt getirileceğini düşünüyorum. Finansman erişim 2025 yılında da şimdi olduğundan çok çok daha zor olacak. Ülkeye girmiş olan sıcak paranın bir süre daha ülkemizde kalacağını öngörüyorum. Bu sebeple faiz oranları önümüzdeki iki yıldan önce kolay kolay aşağıya düşmeyecek gibi gözüküyor. Yüksek enflasyon ve kurun baskılandığı ortamda özellikle ithalat ihracat yapan firmaların fiyat politikaları, finans ve stok yönetimleri büyük önem taşıyor. Doğru öngörülerde bulunmak için sürdürülebilir ve öngörülebilir bir ekonomi politikası şart” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM