Cuma, Eylül 20, 2024

İZDENİZ’in yaz seferleri, belediyelerin 100 günü

Yerel basın üzerinde durmuştum geçen yazılarda… Bu kez yerel yönetimlere gelelim İzmir’deki.

Sıcak yaz günlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi-İZDENİZ’in haziranda başlayan gerek günübirlik tatil imkanı sağlayan yaz seferleri, gerekse uluslararası Midilli seferleri tam yol sürüyor. Hatta arada ilave seferler de konuyor. Midilli seferi haftada iki güne çıkarıldı kapı vizesi de gelince. İzmir’den rağbet çok ama komşudan rağbet yok bu hatta. Komşunun İzmir Konsolosluğu İZDENİZ gemileri ile vatandaşlarının İzmir’e gelmesi için adım atarsa bu seferler daha da anlam kazanır.

Urla, Mordoğan, Foça seferleri günübirlik tatil imkanı verirken, Güzelbahçe-Foça seferi de yazın farklı bir seçenek sunuyor. Urla’da iken iskeleye yanaşan İZDENİZ vapurunun düdüğünü evden duyunca içim bir hoş oluyor. Bazen de vapurdan mutlu bir şekilde inen yolcuları keyifle izliyorum. Yalnız vapurdan inen birçok yolcunun “nerede denize girebileceklerini, nerelerde vakit geçirebileceklerini” vb. sorduğuna tanık oluyorum. Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’a önerim, bu hususlarda tanıtıcı bir broşür bastırıp her hafta vapurdan inen yolculara dağıttırması. Tabii, bunu Foça ve Karaburun da yapabilir.

İZDENİZ’in ysz seferlerinin hepsi bu kadar değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin simgelerinden tarihi Bergama Vapuru ile düzenlediği Körfez turları da var. Profesyonel rehberler eşliğinde kentin 8 bin 500 yıllık tarihine yolculuğa çıkmak ve Körfez’deki muhteşem gün batımını izlemek isteyen yurttaşların tercihi de Bergama Vapuru.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ A.Ş. ve İzDoğa tarafından körfezin emektarı Bergama Vapuru’yla yapılan Körfez turları 19.00 ile 21.00 saatleri arasında düzenleniyor. Tura katılan İzmirliler, profesyonel rehberler eşliğinde hem İzmir’in eşsiz gün batımına tanık oluyor hem de kentin 8 bin 500 yıllık tarihini keşfetme imkanı buluyor. Konak İskelesi’nden hareketle başlayan 2 saatlik tur, katılanlara eşsiz anlar yaşatıyor. Bergama Vapuru gün batımında; Pasaport, Alsancak, Liman, Bayraklı, Alaybey, Karşıyaka, Bostanlı, Üçkuyular, Göztepe ve Karataş’ı denizden görme imkânı sunuyor. Vapur, tur sonunda ziyaretçileri yine Konak İskelesi’ne bırakıyor. Yaz boyunca sürecek tur biletleri için www.izdogaturizm.com ziyaret edilebilir ayrıca 531 932 09 93 numaralı telefondan detaylı bilgi alınabilir.

Yerel yönetimlere ilişkin bu yazıda ele alacağım bir husus da “100 gün “. Yerel yönetimlerde ilk 100 günün ve ilk 500 günün bir bilançosunu çıkarmak ve kamuoyuna sunmak geleneksel ve kanımca doğru da bir ritüeldir. Yerel yönetimler alanında epeyce çalışan ve siyasi iletişimle de ilgili birisi olarak bunu belediye başkanlarına oldum olası öneriyorum.

31 Mart 2024’teki yerel seçimlerden bu yana dört ay geride kaldı. Yani 120 gün. Bu demek oluyor ki belediye başkanlarının görev sürelerinin 1/15’i geride kaldı. Zaman su gibi akıp geçiyor. Oysa İzmir’deki 28 CHP’li belediye başkanının sadece ikisi (Güzelbahçe-Mustafa Günay ve Torbalı-Övünç Demir) “100 gün lansmanı” yaptı! (İzmir Büyükşehir’i ayırıyorum, çünkü Dr. Cemil Tugay “180 gün acil eylem planı” sundu işbaşına geldiğinde ve herhalde 180 gün sonunda bir “180 gün lansmanı” yapacaktır)

100 günün esprisi şu: hangi acil meseleler çözüldü, kısa, orta ve uzun vadede neler planlandı vb.

Artık ardı arkası gelmeyen kabulleri, fotoğraf çekimlerini vb. bırakıp işe odaklanması gereken başkanlar umarım 100 güne bakıp kamuoyu ile de kendileriyle de yüzleşir ve zamanın kıymetini kavrarlar. İletişim kanallarını da açık tutarlar. İletişim duvarı örenler neden kamu görevi alırlar, bunu da anlayabilene aşk olsun.

Muzaffer Ayhan Kara

Diğer Yazarlar