Cuma, Eylül 20, 2024

Instagram’dan e-ticarete ‘kısmi’ etki yapacak

SEDA GÖK

Sosyal medya platformu Instagram’ın katalog suçlara aykırı hareket etmesi ve son olarak Hamas lideri İsmail Haniye’ye ilişkin başsağlığı mesajlarını engelleyerek Türkiye’nin Filistin duruşuna tavrı nedeniyle BTK re’sen harekete geçerek platforma erişim engeli kararı aldı. Erişim engellinin Instagram’ın Türkiye’deki kurallara uyması halinde kaldırılacağı yetkililer tarafından belirtilirken, bu durum ticarette de kısmi bir etki yarattı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından katalog suçlara aykırı hareket ettiği gerekçesiyle erişim engelleme kararı alınan Instagram’ın e-ticarette yarattığı ekonomi telafi edilmesi için çalışmalar başladı. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, reklam ve e-ticarete yönlendirme gibi sebeplerle Instagram’ın aracılık ettiği ekonomik büyüklüğe dikkat çekerek “Oluşan kısmi bir boşluk hemen başka yerden kapatılır ve kapatılmaya da başlandı” dedi.

Instagram’ın kapatılması ile birlikte bu ekonomik büyüklüğün yok olmayacağını ve büyük oranda devam edeceğini anlatan Çevikoğlu, “Evet, reklam ve e-ticarete ya da doğrudan bu uygulama üzerinden yapılan ticarette kısmi düşüş yaşanacak. Burada ciddi bir influencer geliri ve reklam geliri oluşuyor. Ancak bu diğer platformlara kayabileceği gibi vatandaşlar bir şekilde yine e-ticaret alışverişlerine de devam edecektir. Yani ortada bir zarar varsa o da Türk ekonomisinin değil sosyal medya uygulamasının olacaktır. Çünkü burası da reklam geliri pastasından çok önemli bir dilim alıyor” dedi.

Çevikoğlu, Türkiye’deki e-ticaret büyümesinin 2020 yılından bu yana düzenli olarak arttığını ve 2023 yılında Türkiye’de yüzde 132 büyüme gösteren e-ticaret satış hacminin 1.85 trilyon TL ulaştığını kaydederek, “Pazar şimdiden 2 trilyon TL’yi  aştı. Türkiye çok büyük bir devlet ve büyük bir ekonomi. Hiçbir platform ve uygulama da bu sebeple alternatifsiz ya da vazgeçilmez değil” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM