İzmir’deki depremzedelerin dört yıldır evlerine kavuşamadıklarını belirten Duman, 125 depremzedelerin dairelerini alamadıklarını ve bunların içinde 8 kişinin de dairesinin yeri belli olmadığını vurguladı
BERFİN DURMAZ
İzmir’de 30 Ekim 2020 yılında 6,6 büyüklüğünde 117 kişinin hayatını kaybettiği depremin mağduriyeti hala sürüyor. Depremden 1 yıl sonra yapımı başlanan Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı (TOKİ) evlerinin inşaatının 4 yıldır bitmediğini ifade eden İzmir Depremi Proje Mağdurları Platformu Sözcüsü Taner Duman, Bayraklı 4. etap rezerv konutlarında 457 dairenin ve 10 dükkânın hala teslim edilemediğini söyledi. 125 depremzedelerin dairelerini alamadıklarını ve bunların içinde 8 kişinin de dairesinin yeri belli olmadığını vurgulayan Duman, “Bizim mağduriyetimiz kimseyi muhatap bulamamamız. Ne TOKİ yetkilisi bulabiliyoruz ne bakanlıkta bir yetkili bulabiliyoruz. Ne de AFAD’tan bir cevap alabiliyoruz. İnsanlar 4 yıldır evlerini bekliyor” dedi.
“Sesimizi duyan yok”
TOKİ konutlarında tesisat hatalarının olduğunu ve yağışlardan dolayı çatılarında su aldığını dile getiren Duman, “Binalar olduğu yerde çürüyor. Devletin parasıyla bizlerin parasıyla yapılan şeyler oldukları yerde çürüyorlar. Hala balkon demirleri olmayan daireler var. Girişleri olmayanlar var. Daha doğal gaz projeleri belli değil. Trafoda sorun olduğu söyleniyor. Bu şekilde mağduriyetlerin olduğu bir yer sesimizi duyan kimse yok ve duyacak gibi de görünmüyorlar. Depremzedelerinin içinde parasının tamamını veren kişiler var fakat dairelerin parasının tamamını tahsil ettiği halde daireler verilmiyor. İşçi yok, para yok, müteahhit battı gibi sebepler bize aktarılan sebepler. Hiçbir şekilde muhatap bulamadığımız burada müteahhidin tamamen inisiyatifine kalmış bir bekleyiş var. Seçim öncesi çok sözler verildi. Seçim öncesi, Ramazan ve Kurban Bayramı sonrası vereceklerini hatta en son temmuz ayının sonunda teslim edeceklerini belirttiler. Fakat yine teslim edilmedi. Şu an onlara ulaşamıyorum bile, depremzedelerinin sesini de duymuyorlar. Sosyal medyadan da ulaşmaya çalışıyoruz ama bizi ne görüyorlar ne de duyuyorlar. Sorumlu olan yetkililer çalışmazsa yapabilecek hiçbir şeyimiz yok. Maalesef devletin başında bunları denetleyen kişiler görevini yapmadığı müddetçe biz yıl sonunda bekleriz, 2025’i de bekleriz” diye konuştu.