Perşembe, Eylül 19, 2024

10 pound vergi Londra Heathrow’a yolcu kaybettirdi

Londra Heathrow Havalimanı, yeni uygulanan 10 pound ücretin ardından 90 bin transfer yolcusunu kaybettiğini bildirdi


NAZ TÜKEL

Londra Heathrow Havalimanı, açıklamasında Muhafazakâr Parti tarafından getirilen Elektronik Seyahat İzni Sistemi’nin rekabetçilik üzerinde ciddi bir zarar yarattığını iddia ediyor.

Heathrow Havalimanı, yolcu başına 10 pound ücret talep eden bir hükümet planından etkilenen güzergahlarda 90 bin yolcu azaldığını bildirdi. Havalimanı yetkilileri, Elektronik Seyahat İzni Sistemi’nin (Electronic Travel Authorisation) bir merkez olarak rekabetçiliğini ciddi şekilde etkilediğini belirtti.

The Guardian’ın 12 Ağustos tarihli haberine göre; Muhafazakâr hükümet, 2023 yılı kasım ayında İngiltere’ye yasal ikameti veya vizesi olmadan giren veya transit geçen kişiler için ETA’ları uygulamaya koydu. 10 pound tutarındaki bu izinler; Katar, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Ürdün vatandaşları için konuldu.

Programın bu sonbaharda küresel olarak genişletilmesi bekleniyor. AB, Avrupa Ekonomik Alanı ve İsviçre vatandaşları için önümüzdeki yılın başlarında bu uygulamaya girecek.

Heathrow’a göre, yeni rotaları çekmesine ve yüksek yolcu sayılarına ulaşmasına rağmen, ETA’nın getirilmesi, plana dahil edilen yedi ülkeyle bağlantılı rotalarda 90 bin transfer yolcusunun kaybına yol açtı. Havalimanı yetkilileri, bu durumun merkezinin rekabetçiliği üzerindeki etkisinden endişe duyduğunu dile getirdi ve hükümeti, planın kapsadığı transit yolcuların dahil edilmesini yeniden gözden geçirmeye çağırdı. Havalimanı, hükümetin havacılık için sağlayabileceği her türlü rekabet avantajının, Birleşik Krallık ekonomisi için hayati önemde büyümeye katkıda bulunacağını vurguladı.

Temmuz ayında Heathrow, yaklaşık 8 milyon yolcuya hizmet vererek, yılın ilk yarısında Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu. Amsterdam Schiphol, Frankfurt, Madrid ve Paris Charles de Gaulle gibi rakiplerini geride bıraktı. Heathrow Havalimanı, 8 Temmuz’dan itibaren üç hafta üst üste haftada 1,8 milyon haftalık yolcu sayısını aşarak yeni bir rekora imza attı. Bu havalimanındaki uçuşlarda İtalya’daki Venedik ve Kıbrıs’taki Larnaka, en popüler destinasyonlar arasındaydı.

Heathrow, küresel bilişim teknolojileri kesintisi veya Just Stop Oil protestoları gibi sorunlardan kaynaklanan uçuşlar üzerinde önemli bir etki yaşanmadığını belirtti.

Geçen ay, havalimanı yarıyıl gelirlerinde yüzde 2,9 bir düşüşe rağmen, geçen yıl 139 milyon pound zarar ettikten sonra 178 milyon pound net kâr elde ettiğini duyurdu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM