Perşembe, Eylül 19, 2024

Fransız ekonomisine Olimpiyat desteği

Fransa Merkez Bankası’na göre Paris Olimpiyatları üçüncü çeyrekte Fransa ekonomisine önemli bir ivme kazandırdı


NAZ TÜKEL

Bu yıl 33’üncüsü Paris’te düzenlenen Olimpiyat Oyunları’nın pazar günü sona ermesiyle birlikte, Fransa Turizm Bakanı Olivia Grégoire’e göre, ziyaretçi akışı ve oteller, restoranlar ve müzeler gibi sektörlerde artan harcamalar ile ekonomik canlanmaya yüzde 0.25 katkıda bulundu.

Fransız gazetesi La Tribune Dimanche ile konuşan Bakan Grégoire, Olimpiyat etkinliklerine ev sahipliği yapan şehirlerde otel harcamaları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artış gösterirken, müzeler ve restoranlardaki turizmle ilgili satışlarda yıllık bazda yüzde 25 artış olduğunu belirtti.

Fransa Merkez Bankası, üçüncü çeyrek için ekonomik büyümenin yüzde 0.35 ile yüzde 0.45 arasında olacağını tahmin ediyor, bu da ilk iki çeyrekteki yüzde 0.3’lük artışın üzerinde bir oran. Olimpiyatların büyümeye yüzde 0.25’e kadar katkıda bulunmuş olabileceği ve ekonomik faydaların büyük ölçüde bilet satışları ile TV haklarından kaynaklandığını gösteriyor.

Temmuz ayında, ulusal istatistik kurumu INSEE de Olimpiyat’ların eylül çeyreğinde Fransa ekonomisine yüzde 0.3’lük bir katkı yapacağını ve genel büyümeyi yüzde 0.5’e çıkarabileceğini öngörmüştü.

Ayrıca, Visa verileri, Olimpiyat’ların ilk hafta sonunda tüketici harcamalarının geçen yıla kıyasla yüzde 20’den fazla arttığını ve Olimpiyat’larla ilgili yabancı harcamaların yüzde 29 arttığını ortaya koydu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM