Son araştırmalara göre zikzak mimari tasarımın, binaların ısıyı emmesini azaltabilmesi ve bu ısının uzaya geri yayılmasını sınırlayabilmesi mümkün
NAZ TÜKEL
Bina duvarlarına zikzak desenlerinin dahil edilmesi, aşırı ısınmış yapıları soğutmaya yardımcı olabilir. Günümüzde binalar, küresel enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ından sorumlu olup, dünya genelindeki karbondioksit emisyonlarının üçte birinden fazlasına katkıda bulunuyor. Bu enerjinin önemli bir kısmı klima kullanımıyla harcanmaktadır ve bilim insanları, bu eğilim devam ederse, bu oranın 2050 yılına kadar iki katına çıkabileceğini öngörülüyor.
Guardian’ın 16 Ağustos tarihli haberine göre, New York’taki Columbia Üniversitesi’nden Qilong Cheng liderliğindeki araştırma ekibi, binalardan güneş enerjisini uzaklaştırarak enerji kullanımını azaltabilecek yenilikçi bir çözüm geliştirdi. Ekip, düz duvarlarla karşılaştırıldığında, binanın yüzey sıcaklığını 3 dereceye kadar düşürebilen ve enerji kullanmadan çalışan zikzak desenli duvarlar önerdi.
Cheng, “Bu tasarım ile daha serin binalar elde edebilir ve soğutma için enerji tüketimini azaltabiliriz” dedi. Tasarım, yan taraftan bakıldığında bir zikzak şekli oluşturan çıkıntılara sahip duvarları içeriyor. Bu yapı, güneş ışığını yansıtan ve uzun dalga boylu kızılötesi radyasyonu Dünya atmosferinden uzaya yayarak pasif bir soğutma tekniği olan radyatif soğutmayı kullanıyor.
Radyatif soğutma, son on yılda soğutma ihtiyaçlarını enerji verimli bir şekilde azaltmanın bir yolu olarak dikkat çekiyor. Cheng, zikzak duvar tasarımının, ısının atmosferik şeffaflık penceresi içinde yayılmasını sağlayan ve kızılötesi ısıyı emmek yerine yansıtan yüzeyler oluşturarak bu zorlukların üstesinden gelen bir tasarım olduğunu belirtti.
Bu soğutma yöntemi sıcak iklimler için umut vaat etse de kış aylarında soğuk bölgelerde ısınma ihtiyacını artırabileceği öngörülüyor. Bunu hafifletmek için Cheng ve ekibi, kışın ısıyı artırmak için yükseltilebilen ve yazın ısıyı azaltmak için indirilebilen menteşeli “kanatlar” içeren uyarlanabilir bir tasarım önerdi.