Perşembe, Eylül 12, 2024

Vergi denetiminde dijital dönüşüm başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetim süreçlerini tamamen elektronik ortama taşıyarak, dijital platformlarda daha şeffaf ve etkin bir denetim süreci oluşturacaklarını duyurdu


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetim süreçlerinin tamamen elektronik ortama taşınacağını açıkladı. Şimşek, bu yeni dönemde vergi müfettişleri ve mükelleflerin dijital platformlarda bir araya geleceğini ve tüm görüşmelerin elektronik ortamda yapılacağını belirtti. Şimşek, elektronik tutanakların ve dijital raporların kullanılacağı yeni sistemle, vergi denetimlerinin daha şeffaf ve etkin hale geleceğini de vurguladı.

Ekonomim’deki habere göre, Şimşek, dijital dönüşüm çalışmalarının kayıt dışı ekonominin önlenmesinde önemli rol oynayacağını ifade etti. Yeni sistemle, vergi müfettişlerinin mükelleflerle elektronik ortamda görüşme yaparak, kâğıt kullanımını ortadan kaldırarak maliyetleri sıfıra indireceği belirtti. Şimşek, elektronik tutanakların ve e-imza uygulamalarının devreye girmesiyle birlikte, vergi denetimlerinde kâğıt, toner ve yazıcı kullanımından kaynaklanan giderlerin tamamen ortadan kaldırılması hedeflendiğini söyledi.

Şimşek, sistemin yurt içinden tedarik edilen yazılımlar ve yerli çözümlerle milli ekonomiyi destekleyeceğini vurgulayarak, veri güvenliğini ön planda tutacaklarını belirtti. Mükelleflerin yurt dışından dönmeden vergi denetimlerine katılabilmesi sağlanacağını belirten Şimşek, bu sayede hem mükelleflerin hem de müfettişlerin seyahat masrafları önemli ölçüde azaltılacağını söyledi.

Yeni sistemle denetim süreçlerinin daha verimli ve hızlı bir şekilde yürütülmesi sağlanacağını vurgulayan Şimşek, dijital dönüşümün mükellefler ve müfettişler arasında daha hızlı ve etkili iletişim kurulmasını mümkün kılacağını ve vergi uyumunu artıracağını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM