Pazartesi, Ekim 7, 2024

Hayvancılık destekleme başvuruları, 1 Eylül-1 Aralık arasında yapılacak

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliğinde yer alan küçükbaş hayvancılık desteklemeleri ile ilgili çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Desteklemeler için başvuru yeri ve zamanı hakkında da bilgiler vererek yetiştiricileri uyaran Çelik, “Başvuruların birinci dönemi için, destekleme yılı eylül ayının ilk iş gününde başlayıp aralık ayının ilk iş gününe kadar devam edecek. İkinci dönem için ise bir sonraki yılın nisan ayının ilk iş gününde başlayıp 15 Haziran tarihine kadar devam edecek. Dolayısıyla yetiştiricilerimizin belirtilen dönemlerde destekleme başvurusunu üyesi oldukları damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliğine bir dilekçe ile yapmaları hususunda hassas davranmaya davet ediyorum. Birinci dönemde başvuruda bulunan yetiştiricilerimiz ikinci dönem içinde başvuru yapmış sayılacak ancak birinci dönemde başvuru yapamayanlar ise ikinci dönemde başvuru yapabilecek. İkinci dönem başvuru süresi geçtikten sonra yapılan tüm başvurular geçersiz sayılacak. Onun için yetiştiricilerimizin belirtilen süreler içinde başvurularını yapmaları desteklerden faydalanmaları adına son derece önemli. Birliklerimize üye durumunda olan 300 bin yetiştiricimizin bu desteklerden mutlak surette faydalanmasını istiyoruz” diye konuştu.


İlk defa olmak üzere kuzu ve oğlak desteği verilecek

Anaç koyun keçi desteği yerine ilk defa olmak üzere kuzu ve oğlak desteği verileceğini hatırlatan Çelik, “Desteklemeden yararlanacak kuzu ve oğlaklar; destekleme takvim yılı içerisinde doğmuş, küpelenmiş, TÜRKVET’e kayıtlı ve doğduğu işletmede en az 4 ay süreyle yaşamış olmak zorunda. Destekleme kapsamındaki hayvanın 4 aylık süre içerisinde doğduğu işletmeden, işletme sahibine ait farklı bir işletmeye nakledilmesi durumunda, sahip bilgisi değişmediği için desteklemeye ilişkin diğer şartların da sağlanması kaydıyla desteklemeden yararlanabilecekler. Yetiştiriciler sadece damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliğine üye olmaları durumunda kuzu ve oğlak destekleri ile sürü yöneticisi istihdam desteklerinden faydalanabilecek” dedi.


Her kuzu ve oğlak için bir kez destekleme ödemesi yapılacak

Kuzu ve oğlakların tümüne koyun-keçi vebası aşısı yapılmış ve VETBİS’e kaydedilmiş olma zorunluluğu bulunduğunu belirten Çelik “Kuzu ve oğlakların desteklerden yararlanabilmeleri için mutlaka koyun keçi veba aşısının yapılmış olması ve VETBİS’e kayıtlarının yapılmış olması gerekiyor. Ancak, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ illeri ile İstanbul ve Gökçeada da dahil olmak üzere Çanakkale illerinin Avrupa Yakası’nda bulunan işletmelerde koyun-keçi vebası aşı şartı aranmayacak. Yetiştiricilerimizin bu hususlara azami dikkat etmeleri olabilecek destekleme mağduriyetlerinin önüne geçecek. Dolayısıyla tüm yetiştiricilerimizin kuzu ve oğlaklarını Bakanlık İl veya İlçe Müdürlüklerine kaydettirmesi ve aşılatması sektörümüz açısından önem arz ediyor” ifadelerinde bulundu.

Çelik, her kuzu ve oğlak için bir kez destekleme ödemesi yapılacağını belirterek, “Destekleme ödemesi kuzu ve oğlağın doğduğu işletme numarası üzerinden, başvurusu HDS’ye girilen işletme sahibine yapılacak olup destekleme ödemeleri, iki dönem halinde gerçekleştirilecek. Göçer hayvanlardan doğan kuzu ve oğlaklarda, doğduğu işletme göçer hayvan sevk kontrol noktası ise sahip işletme doğduğu işletme olarak kabul edilecek” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM