Çarşamba, Eylül 18, 2024

Putin’den yeni oturum izni düzenlemesi

Putin’den geleneksel değerleri destekleyen yabancılara oturum izni almada yeni kolaylık


NAZ TÜKEL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancıların Rusya’da oturum izni almalarını kolaylaştıracak yeni bir düzenlemeyi imzaladı. Bu düzenleme, geleneksel değerleri destekleyen ve neoliberal değerlere karşı çıkan yabancıların Rusya’da oturum izni almasını basitleştiriyor. Yeni kurallara göre, bu kişilerin oturum izni başvurularında Rusça, Rus tarihi ve yasalarını içeren sınavlardan muaf tutulmaları öngörülüyor.

CNN Türk’teki habere göre; kararname ayrıca, Rus hükümetinin vatandaşlarına ‘yıkıcı neoliberal fikirlerin dayatıldığı’ ülkelerin bir listesini hazırlama talimatını da içeriyor. Bu adım, Rusya’da Kasım 2023’te LGBT hareketinin ‘aşırılıkçı’ olarak kabul edilmesi ve faaliyetlerinin yasaklanmasıyla aynı dönemde geldi.


Çin Başbakanı Li Çiang Rusya’yı ziyaret edecek

Çin Başbakanı Li Çiang, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin’in daveti üzerine 20-22 Ağustos tarihlerinde Rusya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Li, bu ziyaret kapsamında, 29. Rusya-Çin Hükümet Başkanları Toplantısı’na katılacak ve iki ülke arasındaki stratejik iş birliği ile ortaklık konularını ele alacak.

Ziyaret sırasında ticaret, ekonomi, kültürel ve insani alanlardaki iş birliğinin genişletilmesi ve enerji, sanayi, tarım gibi çeşitli alanlardaki projelerin teşvik edilmesine özel önem verileceği belirtildi. Li’nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı, bu yılın Çin ve Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin 75. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin dış müdahalelere rağmen istikrarlı bir şekilde geliştiğini vurguladı. Ayrıca, Li’nin Belarus’u da ziyaret ederek, Belarus Başbakanı Roman Golovçenko ile ikili ilişkiler ve iş birliği konularını görüşeceği kaydedildi.

Son yıllarda Rusya ve Çin arasındaki ticaret hacmi büyük bir artış göstererek 240,1 milyar dolara ulaştı. Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle özellikle enerji alanındaki iş birliği daha da güçlendi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM