Çarşamba, Eylül 18, 2024

“Yanan alanlar imara açılmayacak”

Yeni imara alan açılmasını kabul etmeyeceklerini ve karşısında duracaklarını vurgulayan Tugay, “Yanan alanlarda ve şehre yakın bölgelerde yoğun bir ağaçlandırma çalışması en kısa sürede yapılacak” dedi


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, geçtiğimiz hafta kentte yaşanan orman yangınları ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Toplantıda konuşan Tugay, “15 Ağustos günü, gündüz saatlerinde hızlı yayılmasıyla şehrimizin ve sonrasında ülkemizin gündemine gelen, 19 Ağustos’a kadar devam eden Yamanlar’daki büyük yangın ve eş zamanlı olarak kentte pek çok yerde yaşanan diğer yangınlarla İzmir’de yaşanan yangınlardan sonra alanların imara açılıp açılmayacağı konusu gündeme geldi. İzmir’in konut ihtiyacı, mevcut yerleşim alanları dışında imar açılarak karşılanacak bir ihtiyacı değildir. Konut alanları açısından genişleyecek alanlar mevcut planlarda yer alıyor. Yeni imara alan açılmasını kabul etmeyeceğiz ve karşısında duracağız. Yanan alanlarda ve şehre yakın bölgelerde yoğun bir ağaçlandırma çalışması en kısa sürede yapılacak. O bölgelerin imara açılması mümkün olmayacak. Halkın da böyle bir şeyin yapılmasına izin vermeyeceğini biliyorum. Eğer bir kişi bile bu alanları imara açma girişiminde bulunursa, bunun karşısında duracağım ve kim olduğunu açıklayacağım” diye konuştu.


“Kentte yangın sayılarında rekor kırılıyor”

Rüzgarın kuvvetli olmasından dolayı yangının hızlı yayıldığını vurgulayan Tugay, “Hepimizin gündeminde olan Yamanlar’daki yangın, 14 Ağustos akşam saatlerinde, gece 21:00 civarında ormanlık alanda, yerleşim bölgesinden epey uzakta başlamış bir yangındı. Havanın sıcaklığı, kuruluğu ve uzun süredir yağmur yağmamasından kaynaklı olarak yangın çıktığında hızlıca yayılabiliyor. Bölgemiz bu nedenle sıkça yangınlara maruz kalıyor ve adeta yangın sayılarında rekor kırılıyor. Bu yangının da diğer yangınlar gibi ilerleyeceğini düşünerek, normal bir müdahalede bulunulduğunu düşünüyorum. Orman yangınlarını Orman Bölge Müdürlüğü yönetiyor. Bizler, asıl görevimiz olan yerleşim yerlerini orman yangınlarından koruma görevimizi yerine getirdik. Bu yangında da müdahalemiz bu şekilde başladı. Ancak, 15 Ağustos günü, rüzgarın kuvvetli esmesi ve hızla yön değiştirmesi sonucu yangın hızla ilerleyerek bazı yerleşim bölgelerini etkiledi” ifadelerini kullandı.


“4 günde 4 bin 300 hektar alanı yandı”

İzmir’de itfaiyenin kaydettiği 249 yangının olduğunu aktaran Tugay, “Bunların 20’si orman yangınıydı. Bu yangınların en büyüğü Yamanlar mevkisiinde olanıydı. Bu yangında bizim hesaplamamıza göre 2 bin 966 hektar alan yandı. Bu 4 günde tüm yangınları topladığımızda 4 bin 300 hektar alanın yandığını hesapladık. Bunların bir kısmı orman alanı, bir kısmı mera, bir kısmı makilik, bir kısmı ise zeytin ağaçlarının bulunduğu alanlardı.”

Belediye olarak yangınlara bin 577 personel ile müdahale ettiklerini dile getiren Tugay, “Bunların 730’u itfaiye personeliydi. 10 ilimizden destek geldi. Yangının tüm binalara sıçrama riski vardı ve orada itfaiyemiz yangının büyümesine engel oldu. Karşıyaka Küçük Sanayi’de bazı iş yerleri yanmış olsa da, gerçekte sanayi sitesi bulunduğu konum itibarıyla tüm binalar yanma tehlikesi altındaydı. Arkadaşlarımız, dumandan nefes alınamaz bir ortamda iş yerlerinin yanmasına engel oldu. Sancaklı köyü yangının tam ortasındaydı; buralarda neredeyse hiçbir konut etkilenmedi” dedi.


“Prefabrik ev kurma çalışmalarını başlattık”

Afetlerin bölgesel olarak gerçekleştiğini aktaran Tugay, “Yaşattığı acılar da yerelde kuvvetli hissediliyor. Bu nedenle yerel yönetimler tarafından afetler karşısında vatandaşların mağduriyetlerini gidermek için destekleme çalışmaları yürütülür. Bizler de yaraların sarılması adına tüm imkanlarımızla çalışıyoruz. Evsiz kalan 5 ailemize geçici konaklama sağladık. Aynı zamanda iki konut için prefabrik ev kurma çalışmalarını başlattık. Hayvanları telef olan üreticilerimize canlı hayvan, zeytin ağaçları zarar gören üreticilerimize fidan dağıtacağız. Ancak bunları yaparken, devletin bu konuya daha fazla eğilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM