Cuma, Eylül 20, 2024

Obama çiftinden Harris’e güçlü destek

Obama çifti ABD başkan adayı Kamala Harris’e destek gösterirken demokratları zorlu bir seçim süreci için uyardı


NAZ TÜKEL

Geçtiğimiz salı gecesi eski ABD Başkanı Barack obama ve eşi Michelle Obama, Demokratik Ulusal Kongre’de (DNC) Kamala Harris’e güçlü desteklerini gösterdi. Çift, demokratları Donald Trump’ın ikinci dönemini engellemek için Kasım ayında oy vermeye çağırdı. Chicago’daki DNC’de konuşan Michelle Obama, “Umut geri dönüyor” diyerek, kocasının geçmişteki ‘umut ve değişim’ kampanya sloganına atıfta bulundu.

Demokrat Parti’nin en etkili figürlerinden ikisi olan eski başkan çifti, Harris’i överken Trump’ı sert bir şekilde eleştirdi. Barack Obama, Trump’ın başkanlığını ‘gürültü ve kaosla’ tanımladı. Ancak Obamalar, partilerine rehavete kapılmamaları konusunda da uyarıda bulunarak, yarışın hâlâ çok yakın olduğunu ve birkaç kilit eyalette belirleneceğini hatırlattı.

63 yaşındaki eski başkan “Hiç şüpheniz olmasın, bu bir mücadele olacak” diye uyardı. Michelle Obama ise bu duyguyu yineleyerek, belirleyici bir katılımın önemini vurguladı. Michelle Obama ayrıca “Hiçbir şüphe bırakmayacak sayıda oy kullanmalıyız” diyerek, Demokratları ‘baskıya yönelik her türlü çabayı alt üst etmeye’ çağırdı.

Barack Obama, Amerika’nın “yeni bir bölüme” hazır olduğuna olan güvenini dile getirdi. Obama, “Başkan Kamala Harris’e hazırız. Kamala Harris bu işe hazır” dedi. Harris’in ulusal anketlerde hafif bir üstünlüğü olmasına rağmen, Obamalar’ın bu çağrısı, özellikle sonucu belirleyecek olan kritik eyaletlerde yarışın yakın olması nedeniyle partideki endişeleri gözler önüne serdi.

Harris, kendisi ve yardımcı adayı Minnesota Valisi Tim Walz’ın yarışta zorlu bir mücadele içinde olduklarını kabul etti. Obamalar, Harris’in Başkan Joe Biden’ın yerine geçmesinden bu yana partide yeniden canlanan heyecanı belirtti. Çift, Barack Obama’nın 2008’deki tarihi kampanyasını ateşleyen umut ve coşkuyla paralellik kurdu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM