Cuma, Eylül 20, 2024

Yeşil bir dünya için Avrupa temsilcileri İzmir’de

İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleşen ‘İklim Zirvesi’, Türkiye ve Avrupa şehirlerinden belediyeleri bir araya getirdi


Konak Belediyesi ev sahipliğinde Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yürütülen ‘Farkındalık, İklim ve Çevre için Stratejik Ortaklık’ (SPACE) Projesi kapsamında gerçekleştirilen ‘İklim Zirvesi’ İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleşti. İklim zirvesi, Türkiye ve Avrupa şehirlerinden belediyeleri bir araya getirdi. Belediye temsilcileri, iklim kriziyle mücadelede elde edilen deneyimlerini paylaştı. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, yaptığı açılış konuşmasında, paylaşılacak deneyimlerin dinleyicilere ve çalışma ekibine değerli katkılar bulunacağını belirtti. Ağustos sonu itibariyle de sıfır atık projelerin başlangıcını verdiklerini belirten Mutlu, “Bizim görevimiz geleceğe iyi bir dünya bırakmak. Dirençli bir İzmir, dirençli bir Konak yaratmak. Yeşil bir dünya, güzel bir gelecek hepimizin hedefi” ifadelerini kullandı.


Mutlu: Etkinlik hepimiz için yol gösterici

Etkinliğin herkes için bir yol gösterici olduğunu dile getiren Mutlu, “Ortaklığını yürüttüğümüz farkındalık, iklim ve çevre için stratejik ortaklık projesi kapsamında Türkiye’yle Avrupa şehirlerinden belediyeleri bir araya getiren eğitim zirvesinde buluştuk. Dünyadan, ülkemizden, deneyimden aynı platformda buluşacak. Birbirimizden öğreneceğiz ve birbirimize dayanışma içinde olacağız. İklim krizi dünyanın gündeminde. Türkiye maalesef bu sorunun en yoğun yaşayan coğrafyalardan biri ve bunun da içinde İzmir var. Maalesef özellikle geçen hafta çok büyük bir yardım felaketiyle kentin özellikle yaşam destek alanlarını çok büyük ölçüde yitirdi. Ve yakın gelecekte daha da tehdit eden bu ağır soruna karşı önlemler almak ve kentimizi kendimizi dirençli hale getirmek zorundayız. Çok uzun yıllardır bilim insanları bu konuda uyarılar yapıyordu ama sonunun ciddiyeti bu derece anlaşılmıyordu. Yakın zamanda yaşadığımız bu sel felaketleri orman yangınlarıyla birlikte maalesef çok yakınımızda bu sorunu yaşadık.  Bunun için de birbirimizden güç almak ve ertelemeden çalışmayı başlatmak için bir aradayız” dedi.


“Yerel iklim eylem planını başlattık”

Konak Belediyesi’nin imzacısı olduğu belediye başkanları sözleşmesine göre 2030 yılına kadar emisyonu yüzde 40 azaltmayı hedeflediklerini ifade eden Mutlu, yerel iklim eylem planını başlattıklarını aktardı. 2022 yılında çalışmaya başlayan sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planı Çalışmalarının 2024 yılının sonunda tamamlanması hedeflendiğini belirten Mutlu, “Sıfır atık konusunda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’yla yürüttüğümüz bir projemiz var. Kapsayıcısı tanıdık yönetimi ve sosyal uyumun güç projesi. Projemizde sıfır atık modelini geliştirmeyi, altyapısını sürdürmeyi, atık toplamayı ve istikrarını sürdürülebilir bir şekilde devam etmeyi hedefliyoruz. 2024 yılı itibariyle çok seviyeli yönetişim platformuna katılıyoruz. Diğer katılımcı belediyelerde, kuruluşlarla birlikte Türkiye’nin iklim enerji ve sürdürülebilirlik eylemlerinde fayda sağlamasını, ayrıca belediyeler nedeniyle de eş güdümlü halde çatışmalar yapmayı amaçlıyor. Uyum eylemlerinin uygulandığı için de çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. 111 mahalle muhtarımızla da toplantılarımız başladı” diye konuştu.


Çınar: Riskli yolları azaltmak önemli

Konak Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ali Kemal Çınar, sürdürülebilir ulaşımla ilgili eylem planlarına değinerek şunları söyledi: “Sürdürülebilir kentsel hareketlilik üzerine incelemeler yapıyoruz ve bu incelemeleri geliştiriyoruz. Bu çalışmaları ulaşımla entegre etmek ve riskli yolları azaltmak, önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca, atığın kaynağında ayrı toplanmasına ilişkin uygulamaları yaygınlaştırmak ve bu yönde kapasitemizi geliştirmek gibi konular da gündemimizde.”


Arnaudo: İş birliği son derece önemli

İklim Zirvesi’nde konuşan Saluzzo Belediyesi Avrupa Proje Yöneticisi Silvia Arnaudo, sürdürebilirlik ve iklim üzerine yapılan projelerde görev yaptığını vurguladı. Bu projenin parçası olmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Arnaudo, “Bu proje sayesinde birbirimizle bir şeyler öğrenme olanağına sahip olduk. Görüş alışverişi ve tartışmalar sonucunda yeni inovasyonlara temek oluşturacak çalışmalar yaptık. Bugün burada olması önemli. Bütün Türkiye’de ve dünyada iklim en önemli konu. Bu konuya yönelik iş birliği son derece önemli. Bu zirveyi çok önemli buluyorum” diye belirtti.


“Proje, sosyal refahı artıracak uygulamaları hayata geçirmeyi hedefliyor

Arnaudo, Green Community projesi hakkında şu bilgileri verdi: “Green Community Projemizden bahsetmek istiyorum. Bu proje, Saluzzo Belediyesi tarafından Monviso bölgesinde yürütülmektedir. Green Community, İtalyan Alpleri’nde, Fransa sınırında yer alan Monviso Dağı çevresindeki bölgede sürdürülebilir kalkınmayı ve çevre korumayı teşvik etmeyi amaçlayan bir girişimdir. Avrupa Birliği’nin Next Generation E-Programı tarafından finanse edilen bu proje, yerel toplulukları, işletmeleri ve kurumları bir araya getirerek, çevresel sürdürülebilirliği, ekonomik dayanıklılığı ve sosyal refahı artıracak uygulamaları hayata geçirmeyi hedefliyor.”


Grossmaas: Küresel sorunlar ele alınmalı

İklim değişikliği kapsamında en önemli konunun fikir alışverişinin olduğunu söyleyen Hamm Belediyesi İklim Uyum Yöneticisi Wilma Grossmaas, “Bu iklim değişikliğinden Hamm şehri olarak gerçekten çok ciddi anlamda etkileniyoruz. Alt yapımızın da yetersiz kaldığı bölgelerde kuraklık ve sel konularıyla sıklıkla karşılaşıyoruz. Bu etkileri azaltmak bizim için önemli. İklim değişikliğinin sorunları küresel sorunlardır. Küresel seviyede ele alınması gerekli. Bu zirve bu yüzden çok önemli. Birbirimizden öğreneceklerimiz ve tecrübelerimiz çok önemli. Biz Hamm şehri olarak bu programın bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Önümüzdeki yol kolay bir yol olmayacak. Sınır tanımayan iş birlikleri gerektirecek. Hepimizin katkısı gerekiyor. Bu ortak misyonda üzerimize düşeni yapmaya hazırız” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM