Çarşamba, Eylül 18, 2024

Apple, Hindistan’da üretimini büyütüyor

Apple bu yıl ilk defa Hindistan’da iPhone Pro modellerini üretecek


NAZ TÜKEL

Apple Inc., en pahalı iPhone modelleri olan iPhone Pro ve Pro Max’i bu yıl ilk kez Hindistan’da üretecek. Apple’ın ana ortaklarından biri olan Foxconn Technology Group, güney Hindistan’daki Tamil Nadu’da bulunan fabrikasında üst düzey cihazların montajına başlayacak. Foxconn üretim taleplerini karşılamak için binlerce işçiyi eğitmeye başladı. Foxconn’un amacı, iPhone 16 Pro ve Pro Max’i bu sonbaharda yapılacak olan küresel lansmanlarından haftalar içinde montaj için hazır hale getirebilmek.

Financial Times’ın haberine göre; Apple’ın Hindistan’da tüm iPhone serisini üretme kararı, 2021’den bu yana ivme kazanan yerel üretim hamlesinde önemli bir adım. Bu girişim, ülkeye yüksek teknoloji üretimini çekmeyi hedefleyen Hindistan Başbakanı Narendra Modi hükümetinin finansal teşvikleriyle destekleniyor. Apple hala iPhone’ların çoğunu Çin’de üretiyor olsa da Pekin ve Washington arasındaki jeopolitik gerilimlerle ilgili riskleri azaltmak için üretimini kademeli olarak çeşitlendiriyor.

Mart 2024’e kadar olan mali yılda, Apple Hindistan’da 14 milyar dolar değerinde iPhone montajı gerçekleştirdi. Bu, küresel üretiminin yüzde 14’ünü oluşturuyor.  Apple’ın Hindistan’daki diğer ortakları Pegatron Corp. ve Tata Group’un da yakında Pro versiyonlarının üretimine başlaması bekleniyor. Daha büyük pil ömrü, gelişmiş kamera sistemleri ve titanyum gövdeleriyle bilinen bu üst düzey modeller, daha özel üretim tesisleri gerektiriyor.

Hindistan, artık dünyanın en kalabalık ülkesi olarak, Apple için giderek daha önemli bir pazar haline geliyor. Şirketin cihazları, ülkedeki büyüyen orta sınıf arasında statü sembolleri olarak büyük itibar görüyor. Apple CEO’su Tim Cook, geçen yıl Hindistan’a iki Apple perakende mağazasının açılışı için yaptığı ziyaretle bu önemi vurgulamıştı. Apple’ın Hindistan’daki yıllık satışları 8 milyar dolarlık rekor seviyeye yaklaşıyor.

Yıl sonuna kadar Hindistan’da üretilen iPhone’ların yerel talebi karşılaması bekleniyor. Bir kaynak, yerel üretimin Apple’ın Pro modellerinin fiyatlarını ithal cihazlara kıyasla yüzde 10’a kadar düşürmesine olanak tanıyabileceğini belirtti.  Buna rağmen, Apple, Hindistan’da üretilen Pro ve Pro Max cihazlarının çoğunu Avrupa, Orta Doğu ve ABD pazarlarına ihraç etmeyi planlıyor. Bu pazarlarda premium modellere olan talep daha fazla olduğu dikkat çekiyor.

Bloomberg Intelligence’a göre, Apple’ın Hindistan’daki satışları son bir yılda yüzde 33 artarak 8 milyar dolara ulaştı. Bu büyüme, Apple için Çin’deki artan rekabet ortamında olumlu bir işaret olarak görülüyor. Uzmanlar, Hindistan’ın büyüyen orta sınıfı ve artan taksitli ödeme planlarının benimsenmesiyle Apple’ın ülkedeki satışlarının 2030 yılına kadar 33 milyar dolara ulaşabileceğini öngörüyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM