Cuma, Eylül 20, 2024

Kacır’dan sanayicilere ikiz dönüşüm daveti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, mevcut üretimi, ihracatı, istihdamı çok daha ileri noktalara çıkaracaklarını belirterek sanayicileri geçtiğimiz ay ilan edilen ‘Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programları’na başvurmaya davet etti. Firmalardan ikiz dönüşüm için kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarını adresleyen yol haritaları hazırlamalarını beklediklerini dile getiren Kacır, “Yol haritası raporu uygun görülen ve destek kararı alınan projeleri gerçekleştiren tesislere uygulama sürecinde ‘Yeşil Dönüşüm Merkezi ve Dijital Dönüşüm Merkezleri’ unvanı veriyoruz. Bu unvanı alan üretim tesislerinin ikiz dönüşüme yönelik yapacakları yatırımlarını, teşvik sistemimizdeki öncelikli alanlar kapsamında destekleyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Kacır, Niğde’de toplam yatırım büyüklüğü 5 milyar TL’yi aşan 15 tesisin toplu açılışı ile 15 milyar TL yatırım hedefiyle 11 tesisin de temel atma törenine katıldı. Kacır, Türkiye’nin bölgesinde güç, küresel siyasette söz sahibi olarak, sağlam adımlarla, iradeli ve kararlı bir şekilde büyüme ve kalkınma yolculuğunu sürdürdüğünü kaydetti.


OSB’lerin istihdamı 415 binden 2,7 milyona çıktı

Üretiminin lokomotifi organize sanayi bölgelerinin, Türkiye Yüzyıl’ında ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıma davamızda en kuvvetli gücümüz olduğunu belirten Kacır, “OSB’lerimiz bugün; ortak kullanım alanları ve altyapısı, çevreci yaklaşımları ve tedarik zincirinde yer alan tarafları birbirine yakınlaştırarak verimliliği en üst seviyeye çıkarıyor olmalarıyla sanayimizin lokomotifidir. Son 22 yılda; Organize sanayi bölgelerimizin sayısını 191’den 360’a, OSB’lerimizdeki istihdamı 415 binden 2,7 milyona çıkardık. OSB’siz ilimiz kalmadı.  Niğde’miz de son 22 yıldaki planlı sanayileşme hamlemizden payını ziyadesiyle aldı. 2021’de tescil verdiğimiz Niğde 2. Organize Sanayi Bölgesi’yle şehrimizdeki OSB sayısını 3’e çıkardık. Organize sanayi bölgelerimizin altyapı ve üstyapı projeleri için sağladığımız 1,3 milyar lira finansman ile OSB’lerimizde 6 bin 700 ilave istihdam oluşturduk” diye belirtti.

Mayıs ayında Niğde OSB’ye 300 hektarlık, Niğde-Bor Karma Deri İhtisas OSB’ye de 430 hektarlık ilave alan kazandırdıklarını söyleyen Kacır, “İnşallah bu alanlarda da yeni yatırımların devreye girmesiyle OSB’lerimizi üretimle buluşturmayı sürdüreceğiz. Bizler Niğde’yi önümüzdeki dönemde yıldızı parlayan şehirlerimizden biri olarak görüyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak; yatırım ve Ar-Ge teşvikleriyle, OSB’lerimize verdiğimiz desteklerle; Niğde’mizin büyüme ve kalkınma yolculuğunda her daim yanında olduğumuzun bilmenizi isterim” dedi.


“KOBİ’ye 696 milyon TL katkı sunduk”

Son 22 yılda şehrimizdeki yeni ya da ilave yatırımlar için 729 yatırım teşvik belgesi düzenledik diyen Kacır, “Belgeler kapsamında 84,5 milyar TL tutarında sabit yatırımın ve 17 bin 600’den fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Kurduğumuz 2 Ar-Ge merkezi ve 1 teknoparkla Niğdeli sanayicilerimizin, girişimcilerimizin katma değerli üretim yolculuğunda yanında yer aldık.  Niğde’de 22 yıl öncesine kadar KOSGEB desteklerinden yararlanan KOBİ’lerin sayısı bir elin parmağını dahi geçmiyordu. KOSGEB, 2002’den bugüne şehrimizde 5 bin 800’den fazla KOBİ’mize 696 milyon TL katkı sunduk” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK akademik, bilim insanı ve özel sektör Ar-Ge destek programları kapsamında 48 projeye ve 668 bilim insanına 136 milyon TL destekte bulunduğunu vurgulayan Kacır, “Ahiler Kalkınma Ajansımız, kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 180 projesine 403 milyon TL’lik destek oldu. Bugün de Niğde OSB bünyesinde tekstilden metale, gıdadan zirai ilaca, camdan konfeksiyona kadar farklı sektörlerde faaliyet gösteren binden fazla vatandaşımıza istihdam kapısı olan 15 üretim tesisinin açılışını gerçekleştiriyoruz.  Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle proje bazlı yatırım teşviki sunduğumuz Migiteks Tekstil’in elastan üretim fabrikasının da yer aldığı ve faaliyete geçtiğinde bin 200’den fazla ilave istihdam oluşturacak 6 üretim tesisimizin de temelini atıyoruz.  Önümüzdeki dönemde Niğde’nin kalkınmasına ivme kazandıracak yatırımların önünü daha da açacağız.  Mevcut üretimi, ihracatı, istihdamı çok daha ileri noktalara çıkaracağız. Mevcut üretim altyapımızın ikiz dönüşümünü de sağlayarak Niğde sanayinin rekabetçilik ve sürdürülebilirliğini perçinleyeceğiz. Bu vesileyle sanayicilerimizi geçtiğimiz ay ilan ettiğimiz ‘Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programları’na davet ediyorum” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM