Çin’in ham çelik üretimi temmuz ayında yıllık yüzde 9 düşüşle 82,9 milyon tona geriledi
Çin’in ham çelik üretimi temmuz ayında yıllık yüzde 9 düşüşle 82,9 milyon tona geriledi. Moskova Derecelendirme Ajansı Rusmet’in verilerine göre, bu yılın ilk yedi ayındaki toplam üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2 düşüşle 613,7 milyon tona getirdi. Mysteel Global’in NBS verilerine göre yaptığı hesaplamaya göre, Çin’in günlük ham çelik üretimi geçen ay ortalama 2,68 milyon ton olarak haziran ayına göre yüzde 12,4 düşüşle bu yılın başından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Aynı dönemde, daha fazla Çinli çelik üreticisi, nihai çelik fiyatlarının hızla düşmesi ve son tüketicilerden gelen talebin düşmesi ve karlılıklarının kötüleşmesi nedeniyle çelik üretim kapasitelerini korudu veya üretimlerini yavaşlattı.
Sık sık yapılan fiyat düşüşleri hurda tedarikçilerini tetikledi
Çin’de demirli metal hurda fiyatları, piyasadaki güçlü karamsarlığın ve Çinli çelik şirketlerinin alım fiyatlarını düşürme yönündeki kararlı duruşunun baskısıyla önemli ölçüde düştü. Çelik üreticilerinin çelik satışı nedeniyle uğradığı ağır kayıplar, daha fazla tesisin işletme maliyetlerini düşürme umuduyla hurda çelik tedarikçilerini satış fiyatlarını düşürmeye zorlamasına yol açtı. Çin’in en büyük elektrik arklı çelik üreticisi Shagang Group, aynı hafta içinde hurda çelik alım fiyatlarını iki kez düşürdü ve tüm kaliteler için toplam fiyat indirimi 666 TL oldu. Sık sık yapılan fiyat indirimleri hurda tedarikçileri arasında panik satışlarını tetikledi.
12-16 Ağustos tarihleri arasında Mysteel’in takip ettiği 300 yüksek fırın ve elektrik ark izabe tesislerine giren toplam hurda çelik hacmi, önceki yıla göre yüzde 3,6 artışla günde ortalama 497 bin 720 ton oldu. Aynı dönemde bu 300 işletmenin ortalama günlük hurda çelik tüketiminin önceki haftaya göre yalnızca yüzde 1,4 artışla 475 bin 120 ton/güne yükseldiğini gösterdi. Tedarikçilerden gelen hurda tedarik oranları fabrika tüketiminin üzerinde seyrederken, çelik fabrikaları stok stoklamaya devam etti. 16 Ağustos itibarıyla, Mysteel tarafından takip edilen 300 yüksek fırın ve elektrik fırını tesisindeki hurda çelik stokları, haftalık bazda yüzde 3,3 artışla 5,4 milyon tona yükseldi.
Çin’in Japonya’ya ihracatı %72,9 arttı
Çin’in Japonya’nın paslanmaz çelik ithalatına katkısı, bir önceki yıla göre yüzde 72,9 artış göstermiş bulunuyor. Japonya Maliye Bakanlığı’nın son ticaret istatistiklerine göre, Japonya’nın haziran ayındaki paslanmaz çelik ithalatı, tedarikçi dinamiklerindeki önemli değişiklikleri ortaya koyuyor. Ülke geçen yılın haziran ayına kıyasla yüzde 4,9 artışla 25 bin 260 ton paslanmaz çelik ürünü ithal etti. Bu toplam içinde, soğuk haddelenmiş çelik ithalatı 16 bin 450 tona ulaşarak yıllık bazda yüzde 5,6’lık bir büyüme gösterdi. Çin’in Japonya’nın paslanmaz çelik ithalatına katkısı, haziran ayında ithal edilen 8 bin 129 ton ile önemli ölçüde artarak bir önceki yıla göre yüzde 72,9 artış gösterdi.
Çin’in Japon pazarındaki artan payı, rekabetçi fiyatlandırma ve üretim kapasiteleri nedeniyle daha baskın bir tedarikçi haline geldiğini gösteriyor. Buna karşılık, Tayvan ve Güney Kore’den yapılan ithalatta düşüşler görüldü. Tayvan’ın Japonya’ya ihracatı yüzde 13 düşüşle 4 bin 611 tona, Güney Kore’nin ihracatı ise yüzde 37 düşüşle 3 bin 200 tona geriledi. Bu düşüşler, şu anda Japonya’nın toplam paslanmaz çelik ithalatının yüzde 49’unu oluşturan Çin menşeli ürünlerin oranının artmasına yol açtı. Çinli tedarikçilere doğru yaşanan bu kayma, Çin’in pazardaki konumunu güçlendirmeye devam etmesi nedeniyle Japonya’nın yerel endüstrisini özellikle fiyatlandırma ve tedarik zinciri açısından etkileyebilir.