Cuma, Eylül 13, 2024

Atlantik Okyanusu hızla soğuyor

Bilim insanları eşi görülmemiş şekilde soğuyan Atlantik Okyanusu için çözüm arıyor


NAZ TÜKEL

Atlantik Okyanusu eşi görülmemiş bir hızda soğuyor ve bilim insanları bu durumu anlamakta güçlük çekiyor. Bu durum, bir yılı aşkın süredir devam eden rekor yüksek global deniz sıcaklıklarının ve Atlantik Meridional Dönüşüm Dalgası’nın (AMOC) neredeyse çökmesinin ardından ortaya çıktı. Devam eden zorluklara rağmen, Atlantik Okyanusu şu anda dramatik bir sıcaklık düşüşü yaşıyor ve uzmanlar sebebini anlamak için çaba gösteriyor.

BGR’ın haberine göre; genellikle, okyanus sıcaklıklarının yıl boyunca dalgalandığı ifade ediliyor. Ancak bu yıl, bilim insanlarının ‘Atlantik Niña’ olarak adlandırdığı alışılmadık şekilde hızlı bir soğuma gözlemlendi. Bu değişim, Pasifik Okyanusu’ndaki daha serin La Niña aşamasına geçişin beklenenden önce gerçekleştiğini gösteriyor. Daha serin Atlantik sıcaklıkları bir rahatlama sağlasa da bu değişim küresel çapta çeşitli hava etkilerine neden olabilir.

Soğuma, 15 aylık rekor yüksek deniz sıcaklıkları döneminin sonunu işaret ediyor. El Niño’nun mayıs ayında zayıflamasının ardından, eylül ve kasım arasında La Niña’nın gelişmesi bekleniyor ve ekvatordan gelen daha güçlü rüzgârlar, daha soğuk Atlantik sularını daha da ileriye taşıyacak.

Hem Atlantik hem de Pasifik Okyanuslarında aynı anda La Niña olaylarının ortaya çıkma ihtimali, özellikle uzun süren rekor yüksek sıcaklıklar göz önüne alındığında, bilim insanlarının dikkatini çekiyor. Bu değişimlerin öngörülemezliği, araştırmacıları belirsizlik içinde bırakmış durumda; Atlantik’te bir La Niña’nın tamamen beklenmedik bir durum olmamakla birlikte, bu yılki zamanlaması normal periyodunun dışında.

Atlantik’in hızla soğuması ve Pasifik’in önümüzdeki birkaç ay içinde soğuma aşamasına girmesiyle birlikte; bilim insanları, iki okyanusun birbirleriyle bir “çekişme” yaşaması ihtimalini öngörüyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM