Cuma, Eylül 13, 2024

‘Borsakarası’ üzümü ikinci ürününü verdi

İzmir Ticaret Borsası’nın Tarım ve Orman Bakanlığı Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü iş birliğinde başlattığı çalışma ile ilk meyvesini vererek 2023 yılında Milli Çeşit Listesi’ne adını yazdıran ‘Borsakarası’ adlı üzüm çeşidi, ikinci hasadını da vererek rüştünü ispat etti. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile İTB arasında, adı borsa tarafından verilecek bir üzüm çeşidi geliştirilmesine yönelik başlatılan teknik çalışmalar sonucunda 2023 yılında ilk ürünler alınmış, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü üretim bağlarında yapılan törenle ‘Borsakarası’ üzümünün tanıtımı gerçekleştirilmişti.

Geçtiğimiz günlerde Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İlhan Zincircioğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yağcıoğlu ve teknik ekipten oluşan heyet Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nü ziyaret etti ve Enstitü Müdür Yardımcısı Selçuk Karabat, Ziraat Mühendisleri Metin Kesgin ve Sacit İnan ile birlikte Borsakarası üzümünün 2024 yılı hasadı gerçekleştirildi. İzmir Ticaret Borsası’nın, tarımsal ürün ve üretimi destekleyen projeleri ve çalışmaları ile sadece ilimizde ve bölgemizde değil; ülke genelinde de tarım ve tarım ürünleri ticaretine yön veren bir kuruluş olduğunu hatırlatan Zincircioğlu, Borsanın kotasyonundaki önemli ürünlerinden biri olan çekirdeksiz kuru üzümde dünya ticaretine yön veren ve referans fiyatları belirleyen ülkenin Türkiye; kurumun ise İzmir Ticaret Borsası olduğunu belirtti.


“Tanıtım çalışmaları için ayrıca planlamalar yapıldı”

Milli Çeşit Listesi’ne giren Borsakarası çeşidi üzüm ile dünya üzüm ticaretinde akla ilk gelen kurum olan İzmir Ticaret Borsası’nın bir üzüm çeşidine adını vererek ismini ölümsüzleştirdiğini ifade eden Zincircioğlu, “Yapılan ikinci hasat ile rüştünü ispat eden Borsakarası çeşidi üzümün artık üreticiler tarafından dikilmesi, yaş üzüm ve kuru üzüm olarak ticaretinin yaygınlaştırılması, marketlerde, pazarlarda yerini alması ve son tüketici tarafından tüketilmesinin sağlanması gerekiyor. Bu yaygınlaştırma çalışmaları da her zaman olduğu gibi Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile birlikte hayata geçirilecek. Yaş üzüm ve kuru üzüm olarak üretilmesi için iki ayrı lokasyon belirlenerek bahçelerin oluşturulması ve aşılı orijinal fidanların üretilmesi için çalışmalar başlatıldı. Tanıtım çalışmaları için de ayrıca planlamalar yapıldı” dedi.

Zincircioğlu, üzüm ile ilgili yürütülen birçok projede teknik destek sağlayan Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, Müdür Yardımcısı Selçuk Karabat ve teknik ekibe teşekkürlerini iletirken Borsakarası’nın sektöre hayırlı olmasını diledi ve üzüm sektörü başta olmak üzere tüm tarım ve gıda sektörüne bereketli, bol kazançlı bir yıl diledi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM