Cuma, Eylül 13, 2024

İngiltere yüzen rüzgâr türbinlerine odaklandı

Yüzen rüzgâr türbinleri, derin sularda daha yüksek rüzgâr hızlarından faydalanarak İngiltere’nin açık deniz rüzgâr enerjisi kapasitesini artırma potansiyeline sahip


NAZ TÜKEL

Britanya, sabit açık deniz rüzgâr kurulumlarında lider konumdayken, rüzgâr enerjisinin geleceği, daha derin sularda ve daha yüksek rüzgâr hızlarında çalışabilen yüzen türbinlerde yatıyor olabilir. İskoçya’nın Aberdeen kıyılarında bulunan Kincardine Projesi, dünyanın en büyük yüzen rüzgâr çiftliği olarak, 35 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar enerji üretiyor. Geleneksel türbinlerin deniz tabanına sabitlendiği yerlerin aksine, Kincardine’in türbinleri, 80 metre derinliğe kadar olan sularda kuruluma izin veren yüzer temeller üzerinde inşa ediliyor.

Dünya genelindeki açık deniz rüzgâr kaynaklarının yüzde 80’inin 60 metreden daha derin sularda bulunması nedeniyle, yüzen türbinler sektörde devrim yaratabilir. 1960’ların yüzen petrol platformlarından ilham alan bu teknoloji, Norveç, Birleşik Krallık ve İtalya gibi ülkelerde giderek daha fazla ilgi görüyor.

Yüzen rüzgâr çiftlikleri şu anda Birleşik Krallık’ın açık deniz kapasitesinin yalnızca küçük bir kısmını oluştursa da sektörün 2040’lara kadar önemli ölçüde büyümesi bekleniyor. Yüzen rüzgâr teknolojisi, daha derin okyanus alanlarına rüzgâr enerjisini genişleterek, daha yüksek rüzgâr hızları ve daha fazla enerji potansiyeli sunabilir.

Bununla birlikte, yüksek maliyetler ve Birleşik Krallık’taki yetersiz liman altyapısı gibi zorluklar devam ediyor. Sektör liderleri, limanları yükseltmek ve maliyetleri sabit açık deniz rüzgâr çiftlikleriyle eşdeğer hale getirmek için milyarlarca yatırım çağrısında bulunuyor.

Bu engellere rağmen, yüzen rüzgâr, yenilenebilir enerji için parlak bir gelecek sunuyor ve Birleşik Krallık’ta ekonomik büyümeye ve istihdam yaratımına katkıda bulunma potansiyeline sahip. Sabit türbinler için daha az elverişli kıyılara sahip olan Japonya ve ABD gibi ülkeler rüzgâr enerjisini genişletmeyi düşünürken, yüzen türbinler yeni enerji pazarlarına ulaşmanın anahtarı olabilir.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM