Cumartesi, Eylül 14, 2024

Berlin ‘fine dining’ sahnesi krizde

Berlin’de, son bir yılda beş Michelin yıldızlı restoranın kapanması ve ekonomik zorluklar nedeniyle fine dining sektörünün ciddi bir krizle karşı karşıya


NAZ TÜKEL

Avrupa’nın en güçlü ekonomisinin başkenti Berlin, fine dining sektöründe endişe verici bir tablo ile karşı karşıya. İngilizce bir tabir olan fine dining; dekorasyon, hitap, servis, yemek kalitesi ve sunumuyla üst düzey standartlarda hizmet veren restoranları tanımlıyor. Son bir yılda, en çok beğenilen beş fine dining restoranı kapandı ve daha fazla kapanış bekleniyor. Bu listeye katılan son isim, Avrupa’nın en heyecan verici yemek yenecek yerlerinden biri olarak övülen Michelin yıldızlı restoran Ernst. Ernst’in kapanışı, sürdürülebilirlik için yeşil Michelin yıldızına sahip Kin Dee, Cordo, NoName ve Lode & Stijn gibi diğer önemli isimlerin kapanışını takip ediyor.

EuroNews’un haberinde; Çift Michelin yıldızlı Horváth’ın baş şefi Sebastian Frank, ciddi endişelerini dile getirerek, “bu sadece başlangıç” uyarısında bulundu. Mevcut piyasa koşullarının pandemi öncesi döneme kıyasla büyük ölçüde değiştiğini vurgulayan Frank, insanların fine dining’e harcama yapma istekliliğinin önemli ölçüde azaldığını ve bunun da küçülen bir pazar yarattığını belirtti.

Frank, krizi birkaç faktöre bağlıyor. Bu faktörler arasında hızla artan enflasyon ve COVID-19 pandemisinin ekonomik etkileri yer alıyor. Frank, restoranların işletme maliyetlerini artıran Rusya’nın Ukrayna’yı işgali gibi büyük küresel olayların etkisine de dikkat çekti. Alman otel ve catering birliği DEHOGA da bu endişeleri paylaşarak, maliyetlerle başa çıkmakta zorlanan restoranlar için daha fazla kapanışın ufukta olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Berlin’deki bazı fine dining işletmeleri, daha küçük ve uygun fiyatlı menüler sunarak duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Örneğin, Horváth, daha fazla müşteri çekmek için indirimli fiyata yedi çeşitlik bir menü sundu. Ancak Frank, bu önlemlerin daha fazla kapanışı önlemeye yetmeyebileceğini savundu. Frank, enflasyon ve finansal politikalar gibi daha derin ekonomik sorunların sorunun temelinde olduğunu söyledi.

Berlin’in fine dining sahnesi bu zorluklarla mücadele ederken; hem Frank hem de DEHOGA’nın genel müdürü Gerrit Buchhorn, hükümete harekete geçme çağrısında bulundu. Restoranlar için KDV’nin düşürülmesi ve maliyetleri dengelemek için daha kısıtlayıcı finansal politikalar benimsenmesi gibi önlemleri öneriyorlar.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM