Perşembe, Eylül 19, 2024

İkinci el araç satışında yeni dönem

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yeni kurallar getirildiğini bildirdi. Yeni yönetmeliğe göre, yetki belgesi olmayan kişiler ve firmalar ikinci el araç satışı ilanı veremeyecek. Ayrıca taşıt alım satımında güvenli ödeme sisteminin kullanılması zorunlu hale getirildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik yürürlüğe girdi. İkinci el motorlu kara taşıtı satışlarında Güvenli Ödeme Sisteminin herkes tarafından kullanılması zorunlu hale getirildi. Kısmi ödeme alınan siparişlerde alıcı mağduriyetlerini önlemek amacıyla sipariş formu düzenleme zorunluluğu getirildi. Yetkili satıcı, bu formu düzenlemeden alıcıdan herhangi bir ödeme talep edemeyecek, kaporası alınan taşıtı 45 gün içinde alıcıya teslim edecek ve taşıt teslimine 7 gün kalıncaya kadar satış fiyatının yüzde 10’undan fazla kapora alamayacak.”


Distribütör ve yetkili satıcılara yeni kurallar getirildi

Motorlu kara taşıtı tedarik zincirinde adil rekabet ortamının sağlanması ve haksız ticari uygulamaların engellenmesi amacıyla distribütör ve yetkili satıcılara yönelik kural ve yükümlülüklerin getirildiğine yer verilen açıklamada, “Distribütörlerin haksız ticari uygulama olarak kabul edilecek faaliyetleri tanımlanarak yetkili satıcılarla ilişkilerinde uymaları gereken kurallar belirlendi. Buna göre, fatura tarihinden sonra distribütörler taşıt fiyatında artış yapamayacak ve taşıtı 15 gün içinde yetkili satıcıya teslim edecek. Yetkili satıcılar ise alıcı tarafından ÖTV ve KDV’si ödenen taşıtın fiyatını artıramayacak ve taşıtı 15 gün içinde alıcıya teslim etmekle yükümlü olacak” ifadesi kullanıldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM