Çarşamba, Eylül 18, 2024

JPMorgan Chase’e faiz oranları davası

JPMorgan Chase, nakit toplama uygulamalarındaki düşük faiz oranları nedeniyle dava edildi


NAZ TÜKEL

ABD’nin en büyük bankası JPMorgan Chase, müşterilerinin kullanılmayan nakitlerini “makul olmayan” düşük faiz oranlarıyla hesaplara süpürdüğü iddiasıyla bir toplu dava ile karşı karşıya. Cuma gecesi Manhattan federal mahkemesinde açılan dava, JPMorgan’ın nakit toplama programını kullanarak müşterilerini zarara uğrattığını, aynı zamanda da onların çıkarlarını koruyormuş gibi davranarak kendisi için büyük karlar elde ettiğini öne sürüyor.

Reuters’ın haberine göre; davayı açan Illinois sakini Dan Bodea, bankanın müşterileri pahasına önemli kazançlar sağladığını iddia ediyor. Bodea, JPMorgan’ın bu eylemlerinin, sadakat görevini ihlal, ağır ihmal ve haksız zenginleşme ile sonuçlandığını savunuyor. Bu iddia edilen ihlallere karşılık olarak, Bodea belirli bir miktar belirtmeden tazminat ve cezai zarar talep ediyor.

Bu dava, Ameriprise, LPL Financial, Morgan Stanley, UBS ve Wells Fargo gibi diğer büyük bankalar ve brokerlik firmalarına karşı açılan benzer davaların ortasında gündeme geldi. Nakit toplama programlarına ilişkin inceleme özellikle yoğunlaşmış durumda. Bazı brokerler yüzde 4’ün üzerinde faiz oranları sunarken, üç ay içinde vadeli ABD Hazine bonoları yüzde 5’in üzerinde getiri sağlıyor.

JPMorgan, dava hakkında yorum yapmayı reddetti. Şikâyette JPMorgan’ın kullanılmayan nakit üzerindeki faiz oranları belirtilmedi veya bu oranların rakiplerin sunduklarıyla karşılaştırması yapılmadı.

JPMorgan’a karşı açılan bu dava, nakit toplama uygulamalarına yönelik düzenleyici organların dikkatinin yoğunlaştığı bir dönemde geliyor. Hem Morgan Stanley hem de Wells Fargo, nakit toplama programlarına ilişkin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından soruşturmalar yürütüldüğünü kabul etti. Wells Fargo ayrıca, SEC ile uzlaşma görüşmelerinde olduğunu bildirdi. Geçtiğimiz ay, ikinci çeyreğin sonunda süpürme hesaplarındaki mevduatlarını artırdığını, bu adımın muhtemelen gelecekteki net faiz gelirlerini etkileyeceğini belirtti.

Nakit toplama uygulamalarıyla ilgili yasal ve düzenleyici ortam gelişmeye devam ederken, finans endüstrisinin müşteri mevduatlarını nasıl ele aldığına yönelik artan bir inceleme söz konusu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM