Perşembe, Eylül 19, 2024

İspanya’daki zeytinyağı fiyatlarında kriz

Türkiye zeytinyağı sektörü

İspanya’da süpermarketlerin zeytinyağı fiyatlarını arttırarak satışa sunması çiftçiler ile gerilime sebep oluyor


İspanya’da zeytinyağı üreticileri, büyük süpermarket zincirlerinin zeytinyağı fiyatlarını abartarak tüketicilerin mali yükünü artırdığını iddia ediyor. Çiftçiler, süpermarketlerin zeytinyağını çiftçiden aldıkları fiyatın yüzde 59 üzerine satarak büyük kârlar elde ettiklerini belirtiyor.

EuroNews’un haberine göre; son yıllarda yaşanan sıcak hava dalgaları ve kuraklık nedeniyle İspanya’nın zeytinyağı üretimi ciddi şekilde azaldı. Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olan İspanya, bu yıl zeytinyağı üretiminde yüzde 50’ye varan bir düşüş öngörüyor. Üretimdeki bu azalma, piyasada sahte ürünlerin artışına ve zeytinyağı fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu.

La Unio çiftçi derneği Genel Sekreteri Carles Peris Ramos, zeytinyağının çiftçilere maliyetinin sadece yüzde 3 arttığını, buna karşın süpermarketlerde tüketicilerin yüzde 59 daha fazla ödediğini ifade etti. Süpermarketler ise fiyat artışlarını reddederek, zeytinyağı fiyatlarının 2024 yılı boyunca 10 euro seviyesinin altında kalacağını savunuyor.

Tüketici örgütleri ise, 1 Temmuz’dan itibaren İspanya’da zeytinyağı üzerindeki katma değer vergisinin kaldırılmasına rağmen, fiyatların hala yüksek olduğunu belirtiyor. Tüketiciler, zeytinyağının Akdeniz diyetinin önemli bir bileşeni olmasına rağmen, maliyetlerin yüksekliği nedeniyle daha uygun fiyatlı ayçiçek yağı gibi alternatiflere yöneliyor.

İspanya’nın zeytin şişeleme birliği Anierac’ın verilerine göre, bu yılın ilk yarısında İspanyollar 107 milyon litre zeytinyağının yerine 179 milyon litre ayçiçek yağı satın aldı. Geçtiğimiz yıl zeytinyağı, satış hacminin yüzde 62’sini oluşturarak en popüler yağ çeşidi olurken, ayçiçek yağı yüzde 34’ten daha az bir pazar payına sahipti. Bu değişim, zeytinyağının fiyatlarındaki artışın tüketici davranışları üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM