Cuma, Ocak 10, 2025

Türkiye-AB toplantısı ile ilgili FT’nin yorumu

Çarşamba günü Brüksel’de AB-Türkiye ilişkileri ile ilgili bir toplantı gerçekleştirildi. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın temsil ettiği toplantı, bir öğle yemeği ve sonrası konuşmalar çerçevesinde yapıldı.

Ünlü İngiliz Gazetesi Financial Times da konu ile ilgili bir yazı yayınladı. Aşağıdaki satırlarda herhangi bir yorum katılmadan düzenlenmiş bu yazının tercümesi yer alıyor.

Türkiye’nin Çözülmesi
Dışişleri bakanlarının katıldığı ve samimi ve verimli bir öğle yemeği sonrası AB-Türkiye ilişkilerinde iki adım ileri, bir adım geri durumu yaşandı; bu yemek, Brüksel’in Ankara’nın uzun zamandır dondurulmuş AB üyeliği başvurusunu nasıl sınıflandırdığı konusunda yaşanan bir anlaşmazlıkla gölgelendi.

Bağlam: Türkiye, resmi olarak AB üyeliği başvurusu yapmış bir ülkedir, ancak üyelik süreci sekiz yıldır tıkanmış durumda. 2019’da Yunanistan ile yaşanan gerilimlerin ardından ilişkiler dip noktaya vurmuş ve Brüksel bazı diyalog kanallarını askıya almıştı.

Dün Hakan Fidan ile yapılan öğle yemeği üç saatten uzun sürdü ve Fidan ile AB’nin 27 dışişleri bakanı, Brüksel ile Ankara arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesini engelleyen politika meselelerini tartıştı; bu meseleler arasında Kıbrıs’taki siyasi çözüm ve Suriye savaşından kaçan mültecilerin durumu bulunuyor.

Türkiye’nin Brüksel’deki AB dışişleri bakanları toplantısına beş yıl sonra katılması ilk kez gerçekleşti.

Öğle yemeğinde bulunan bir yetkili, “Günün en iyi kısmı buydu,” dedi. “Hakan profesyonel, konusunu biliyor ve nasıl iletişim kuracağını da biliyor.”
Ancak Türkiye’nin aday ülke statüsü tartışma noktasının odağını oluşturdu. Brüksel’deki birkaç yetkili, ülkenin hukuk devleti ve siyasi özgürlükler konusundaki endişeleri göz önüne alındığında ilerleme için pek bir alan görmüyor.

Ancak Fidan, gelecekteki ilişkilerin yönetiminin genişleme Komiseri yerine Akdeniz Komiseri tarafından yapılması gerektiği yönündeki Avrupa Komisyonu’nun tavrına karşı çıktı; genişleme Komiseri, Arnavutluk, Karadağ ve Ukrayna gibi başvuru yapan ülkelerle ilişkileri yönetecek.

Bu tartışma, diğer şartlar ve görüşler bir yana, verimli geçen öğle yemeğini gölgeledi, birçok yetkili bu durumu kabul etti ve Fidan’ın geçerli bir nokta ortaya koyduğunu belirtti.

“Gerçekten de genişleme meselesi üzerindeki şikayetler olmadan da bu toplantıyı yapabilirdik,” diyen bir diğer kişi, “Yani, orada olmasının önemini hepimiz kabul ettiğimiz için Türk Dışişleri Bakanı orada,” dedi.

“Ancak en azından konuşuyoruz. Bu büyük bir olumlu gelişme,” diye de sözlerine ekledi.

Ahmet Sükûti Tükel

Diğer Yazarlar