Pazartesi, Eylül 16, 2024

“Yeni destekleme modeli çiftçilerimize önemli avantajlar sunacak”

29 Ağustos 2024 tarih ve 32647 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 2025-2027 yıllarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İzmir’de uygulanacak bitkisel üretim destekleme modeliyle hayata geçirildi.  Bu  kapsamda yeni model, tarımsal üretimde planlı üretimi teşvik etmeyi ve üretimde öngörülebilirliği artırmayı amaçlıyor. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, yapılan değişiklikle ilgili değerlendirmeler bulundu.

Şahin, yapılan değişiklikle ilgili, “Yeni destekleme modeli ile birlikte, üretim yapan çiftçilerimize mazot maliyetlerinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetlerinin yüzde 50’si destek olarak sağlayacak. Özellikle arpa, yağlık ayçiçeği, buğday, kuru fasulye, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates ve yem bitkileri gibi stratejik ürünlerde planlı üretim yapan çiftçilerimize önemli avantajlar sunacak. Bu ürünlerin üretiminde, destekleme miktarları 2025 yılı itibarıyla önemli ölçüde artırılmıştır. Örneğin, pamuk üretiminde 2024 yılında dekara verilen toplam destek 512 TL iken, yeni modelle bu rakam  bin 295 TL’ye yükseltilmiştir” dedi. 


“Ödemeler 3 yıllık dönemleri kapsayacak”

Destekleme modelinin ilk defa üretimden önce açıklandığının altını çizen Şahin, ödemelerin 3 yıllık dönemleri kapsayacağını vurguladı. Şahin ayrıca, “Çiftçilerimiz, üretim öncesinde alacakları destek miktarını bilerek daha planlı ve verimli bir üretim sürecine girebileceklerdir. Destek kalemlerinde yapılan sadeleştirme ile birlikte, milli tohum kullanımı da teşvik edilmektedir. Yeni modelin İzmir tarımında verimliliği artıracağına inanıyor, tüm çiftçilerimize bol ve bereketli bir üretim dönemi diliyorum” ifadesinde bulundu. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM