Pazartesi, Eylül 16, 2024

“Tersane İstanbul’dan, hazineye 1.3 milyar dolar kira geliri”

Rixos Tersane İstanbul Oteli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Rixos Tersane İstanbul’un açılış töreninde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tarihi bölgenin karakterini koruyarak bu alanı gelecek nesillere aktarmak için ‘Tersane İstanbul’ projesini geliştirdiklerini söyledi. Uraloğlu, içerisinde konaklama, kültür-sanat, gastronomi, alışveriş ünitelerinin bulunduğu 1. Faz kapsamında ilk olarak Rixos Tersane İstanbul’un açılışını gerçekleştirdiklerini kaydederek, “Halka açılacak birinci fazın tamamının da bu yıl bitmeden tamamlanmasını hedefliyoruz. 1.3 milyar doların üzerinde yatırım bedeli ile dev bir proje olan böyle bir cazibe merkezini kamu kaynağı kullanmadan hayata geçiriyoruz. 45 yıllık işletme süresince de hazinemize toplam 1 milyar 346 milyon doların üzerinde kira geliri kazandırmış olacağız” dedi.

Rixos Tersane İstanbul’un; Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan 600 yıllık bir mirası modern bir yaşam alanı olarak şehre geri kazandıracak eşsiz yapılardan biri olduğunu ifade eden Uraloğlu, “Osmanlı İmparatorluğu’nun ardından Cumhuriyet Döneminde Haliç, Camialtı ve Taşkızak Tersaneleri şeklinde ayrılan proje alanımızı oluşturan tarihi tersane mekanı; son 30 yılda işlevini kaybetmiş ve yaklaşık 150 yıldır sivillerin giriş yapamadığı bir bölgeydi. Bu nedenle tarihi bölgenin karakterini koruyarak bu alanı gelecek nesillere aktarmak için projeyi geliştirdik. Tersane İstanbul; Türkiye ve Dünya ölçeğinde eşi görülmemiş büyüklükte bir tarihi miras alanının geleceğe aktarılmasına örnek bir proje olmuştur” diye konuştu.


Tarihi gemi inşa atölyesi ve kızak yapısı korunarak geleceğe aktarılıyor

Osmanlı’dan miras kalmış 26 adet tarihi gemi inşa atölyesi ve kızak yapısı korunarak geleceğe aktarıldığının altını çizen Uraloğlu, proje kapsamında sahil şeridinde yürüyüş ve bisiklet parkurları, kafe ve dinlenme mekanları, sosyal aktivite alanları, bin kişilik cami, kütüphane, gençler ve öğrenciler için deneyim odaklı aktivite alanları, tarihi yarımadanın turizmini destekleyen konaklama alanları, 70’er kapasiteli 2 yat limanı ve su sporları alanları oluşturduklarını ifade eden Uraloğlu, “Böylece 1,8 kilometrelik sahil hattını bir buçuk yüzyıldan sonra insanımızla buluşturmuş olacağız. Bu eşsiz bölgenin hem tarihi mirasına sahip çıkıyor hem de İstanbul’un marka değerine önemli bir katkıda bulunuyoruz. Tersane İstanbul; tarihi Osmanlı tersanelerini yeniden İstanbul’un kalbine taşıyacak, Bölge; zengin geçmişini gözler önüne seren örnek bir koruma yaklaşımıyla, yeniden kent yaşamının canlı bir parçası olacaktır” şeklinde konuştu.

Uraloğlu, “Toplam 279 bin 500 metrekare inşaat alanına sahip İlk Faz kapsamında; 41 bin 470 metrekare ticari alan, 99 ve 432 odalı iki otel, 245 apart ünite ve 7 bin 300 metrekarelik kültür-sanat alanı ile proje içerisindeki 1.8 kilometrelik kıyı şeridinin 500 metresi yer almaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye ve İstanbul’u geleceğe taşıyacak, vatandaşların yaşam kalitesini arttıracak proje ve yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceklerini söyleyen Uraloğlu, “Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak her projede yanımızda olduğunuz ve bizleri desteklediğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Dünyanın ve ülkemizin dört bir yanından gelecek misafirlere en güzel hizmeti verecek Rixos Tersane İstanbul’un bir kez daha turizm sektörümüze ve İstanbul adına hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM