Pazar, Aralık 22, 2024

Şirketler, yan haklar uygulamalarına odaklanıyor

İnsan Sermayesi konusunda analitik verilerden faydalanarak 120’den fazla ülkede müşterilerine hizmet veren Aon, Küresel Yan Haklar Trendleri Araştırması’nı yayımladı. Küresel çapta yapılan araştırma, yan haklar alanında uzman kişilerin görüşleri alınarak hazırlandı. Dünyanın dört bir yanındaki çok uluslu şirketlerde, yan hakları şekillendiren trendleri ortaya çıkarmayı amaçlayan araştırma kapsamında şirketlerdeki yan haklar profesyonellerinin rolleri, sorumlulukları ve bu trendlere bakış açıları da mercek altına alındı. Aon’un Küresel Yan Haklar Trendleri Araştırması’na göre günümüzde yan haklar sunan veya sunmayı planlayan çok uluslu şirketlerin yaklaşık dörtte üçü dört ana alana odaklanıyor: Hayat sigortası, çalışan yardım programları, annelik izni ve babalık izni. Çalışmaya göre, küresel çapta bir çalışana yapılan asgari hayat sigortası kapsamı genel olarak çalışanın aldığı yıllık maaşın bir ile iki katı oluyor. Çalışan yardım programlarında ise çalışan başına ortalama beş seans destek veriliyor.  Araştırmaya göre, doğum izni ise 16-20 hafta, babalık izni 6 hafta ve ebeveynlik izni 12 hafta olduğu belirtildi.


“Aon, sektördeki en iyi uygulamaları paylaşmaya devam edecek”

Konuyla ilgili açıklama yapan Aon Türkiye Eş CEO’su Selda Oknas Tanbay, “En iyi performans sergileyen şirketler en iyi yetenekleri işe alanlardır. Ancak günümüzde yeteneği çekmek kadar tutundurmak da İnsan Kaynakları alanındaki en temel konulardan biri. Global ölçekte yürütülen bu araştırmamız da en iyi yetenekleri çekme ve elde tutmanın şirketlerin karşılaştığı en önemli zorluklar arasında olduğunu gösteriyor. Şirketlerin adaylara ve çalışanlarına maaş gibi temel hakların yanında yan haklar alanında da fırsatlar sunması bu zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı oluyor. Bu araştırmamızla şirketlerin yan haklar alanında neler yapabileceklerine dair yol haritası çizmelerine yardımcı olmayı amaçladık. Her zaman olduğu gibi, Aon’un yan haklar alanında uzman danışmanları sektördeki en iyi uygulamaları paylaşmaya ve en iyi kararları almak üzere yardımcı olmaya devam edecek” dedi.


Yan haklar alanındaki çalışmalara dört trend yön veriyor

Araştırmaya göre küresel şirketlerde yan haklar alanındaki çalışmalara şu dört trend yön veriyor: Birincisi, küresel yan haklar hızlı bir dönüşümden geçiyor. Küresel yan haklar uzmanının rolü daha stratejik ve kurumsal hedeflerle daha uyumlu hale geliyor. Araştırmaya göre uluslararası şirketlerde küresel stratejilerin tutarlı bir şekilde uygulanması halen bir zorluk teşkil etse de en önemli küresel öncelik, yan haklar programlarının uyumluluğunun ve rekabetçiliğinin sağlanması olarak öne çıkıyor. İkincisi, şirkete değer katan yan haklar yatırımlarına önem veriliyor. Maliyetlerin arttığı bir çağda küresel yan haklar uzmanları, şirketlerin yan haklar harcamalarından en iyi şekilde yararlanmaları, işletmeye ve çalışanlara değer katan programlara yatırım yapmaları için çalışıyor. Üçüncüsü, asgari yan haklar standartları yeni normal olacak. Araştırmaya göre şirketler çeşitlilik, eşitlik, kapsayıcılık ve aidiyet (Diversity, Equity, Inclusion, Belonging-DEIB), çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG), genel refah ve işin geleceği gibi stratejik konuları desteklemek için yan haklar programlarında küresel asgari standartlar oluşturuyor. Dördüncüsü ise, yan haklar iletişimi büyük potansiyel barındırıyor.Özgün bir yan haklar içeriği oluşturmak ve yatırımlarından maksimum getiri sağlamak için şirketler, yan haklar uzmanlarından yaratıcı olmalarını ve çalışanlar arasında farkındalık ve heyecan yaratmalarını istiyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM