Pazartesi, Eylül 16, 2024

“An’a Adanmış” sergisi sanat tutkunlarını bekliyor

19. yüzyıla ait tarihi ambiyansı ve eski İzmir’in sosyal ve kültürel dokusunu taşıyan BonVivant; kurumlara ve kişilere özel misafirlerini İzmir’e has bir ortamda ağırlama fırsatı sunuyor. BonVivant’ın 21. sergisinde sanatçı Sema Barlas’ın “An’a Adanmış” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. 

Bugüne kadar 20 sergi ve 40’ dan fazla sanatçıya ev sahipliği yaptıklarını söyleyen BonVivant’ın Kurucusu Perihan İnci ‘BonVivant’, Alsancak’dan sonra Pasaport’taki yeni etkinlik merkezi ile İzmir’in kültür, sanat ve iş dünyasına yeni bir soluk getirdiklerini ifade etti.

“An’a Adanmış” sergisi, çokluğun birliği ve birliğin çokluğu temsil ettiği insan manzaraları ile anıların izlerini, bazen gecikmiş bazen de özlenen buluşmalar olarak bizlere yorumluyor. Sema Barlas’ın çalışmalarında, geçmişteki çoklu figür estetiğinin yerini daha belirgin ve tanımlayıcı tekli figürlerin aldığı bu sergide, figürlerin kimi zaman sembolik, kimi zaman dışavurumcu öğelerle zenginleştirildiğini sergide gözlemleyebilirsiniz.

2 Eylül 2024 tarihinde açılış resepsiyonu gerçekleştirilen sergi, yerli ve yabancı sanatçılar ile birlikte birçok sanatsever tarafından ilgi görürken, açılış gününde Barlas ile sergi turu ve söyleşi de tüm sanatseverlerin katılımı ile gerçekleştirildi. 3 Eylül 2024-5 Ekim 2024 tarihleri arasında ziyarete açık olacak olan “An’a Adanmış” sergisi Alsancak BonVivant’da sanat tutkunlarını ağırlayacak.


Sema Barlas kimdir?

Sanatçı Sema Barlas 1954 yılında İstanbul’da doğdu. Küçük yaşta ailesi ile ABD’ye göç etti. Uzun yıllar Kanada’da yaşadı. Eğitimini Ottawa School of Art Kanada’da tamamladı. Resme ilgi duymaya başladığı andan bu yana resim serüveni sürüyor. Yurtiçi ve yurtdışı sergilerinin yanı sıra birçok yarışma, karma sergiler ve çalıştaya katılmıştır. 2000 yılındaTurgut Pura Yarışması’nda heykel dalında jüri özel ödülü ve 2016 ‘da Euro 2016 D Category Gran Premio Europa ödülünü aldı. Sanatçı figüre ait söylencelerin zenginleşip, biçimlendiği resimleriyle, çokluğu birliği, birliğin ise çokluğu temsil ettiği ifadeleri ile hep bize dair manzaraları bir gözlem gücü ile bize aktarıyor. Sanatçının son dönem çalışmalarında yer yer sembolik bir anlatımla yer yer ise dışavurumcu tatlarla oluşturduğu portreleriyle geçmişten gelen çoklu figür estetiğinin yerini daha tanımlayıcı olan tekli figürlere bırakıyor. Portrelerinin durağan duruşlarına karşın göz, yüz ve mimik ifadelerindeki hareketlilik onların ya da sanatçının gözündeki karakterine ilişkin içkin bir gözlem gücü ve önermelerle dolu. Sema Barlas, resim sanatına başladığından bu yana kendini sürekli geliştirerek sonunda figüratif alanında özgün eserler yaratmaktadır. Resim çalışmalarına halen İzmir’deki ve Ottowa’daki atölyesinde devam etmektedir.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM