Perşembe, Eylül 19, 2024

“Okullarda mekanik havalandırma sistemleri yaygınlaştırılmalı”

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, devlet okullarındaki dersliklerin büyük bir kısmında mekanik havalandırma sistemlerinin bulunmadığına dikkat çekiyor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi, yeni eğitim dönemi öncesinde okullara yönelik hayati bir uyarıda bulundu. Çocukların uzun saatler geçirdiği sınıflardaki iç hava kalitesi, ısıl, akustik ve görsel konforun yetersizliği, öğrencilerin sağlık ve akademik performansını olumsuz etkiliyor. Özellikle iç hava kalitesinin düşüklüğü, astım gibi kronik rahatsızlıkların gelişmesine zemin hazırlayabiliyor. Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, bu konuda okullarda acilen mekanik havalandırma sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtiyor.


COVID-19 salgını ile havalandırmanın önemi daha da arttı

COVID-19 pandemisi, okulların hastalıkların yayılmasında kritik bir rol oynadığını bir kez daha gözler önüne serdi. Yetersiz havalandırma sistemleri, sınıflardaki mikroorganizmaların hızla yayılmasına neden oluyor ve bu durum, öğrencilerin devamsızlık oranlarını artırarak akademik başarılarını da olumsuz etkiliyor. Makina Mühendisleri Odası, bu tehlikeye karşı uyarılarda bulunarak, mevcut mekanik havalandırma sistemlerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, devlet okullarındaki dersliklerin büyük bir kısmında mekanik havalandırma sistemlerinin bulunmadığına dikkat çekiyor. Mevcut durumda, pencerelerin ve kapıların açılması gibi basit yöntemler yetersiz kalıyor. MMO, temiz havanın kontrollü bir şekilde dağıtılması ve enerji verimliliği yüksek mekanik havalandırma sistemlerinin kurulması gerektiğini belirtiyor.


Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden yetkililere çağrı

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak imkânlar dâhilinde dersliklerde alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı: “Mekanik havalandırma sistemi olan dersliklerde mümkün olan en yüksek taze hava miktarı ile çalıştırılmalı. Yeni cihaz alımında ihtiyaç kontrollü havalandırma sistemleri tercih edilmeli. Mekanik havalandırma sistemi olmayan binalarda açılabilen pencereler aktif olarak kullanılmalı. Ders aralarında sınıflar kesinlikle havalandırılmalı. Hava şartları izin verdiği ölçüde ders sırasında da pencereler ve kapılar açık tutularak havadaki olası kirletici yükünün en aza indirilmesi hedeflenmeli.  Tuvalet egzoz fanları çalıştırılmalı, egzoz fanı yoksa tuvaletler havalandırılmalı. Kaynaktan yayılan virüslerin daha uzun mesafelere taşınmasına neden olduğundan düzenli olarak temizlikleri yapılmalı. Taze hava imkânı olmayan veya HEPA filtresi bulunmayan kapalı alan iklimlendirme sistemleri ve klimaların temizlik periyodu sıklaştırılmalı, bakım sırasında ısı değiştiriciler, yıkanabilir filtreler, menfezler, difüzörler, serpantinler, yoğuşma tavaları, iç yüzeyler insan sağlığına zararlı olmayan dezenfektanlar ile temizlenmeli. Yıkanamayan filtreler mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir. MMO İzmir Şubesi olarak; öğrencilerin, öğretmenlerin ve yakınlarının sağlığı için okullarda havalandırma ihtiyacının karşılanması gerektiğini hatırlatıyor, yetkilileri bu konuda adım atmaya davet ediyor, bu çerçevedeki çalışmalara mesleki uzmanlık alanlarımızdan kaynaklı olarak kamusal sorumluluğumuz gereği her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM