Pazartesi, Eylül 16, 2024

“Denizcilikteki yeni kanunla rekabet gücünü artıracağız”

Ünüvar, TBMM’de denizcilik alanında önemli bir düzenleme yapılacağının müjdesini vererek, Türkiye’yi denizcilikte öncü ülke yapacaklarını vurguladı


İzmir’de önemli temaslarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’ni ziyaret etti. Türkiye’deki ve İzmir’deki denizcilik sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Ünüvar, Türkiye’nin bir deniz ülkesi olduğunu vurguladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) denizcilik alanında önemli bir düzenleme yapılacağının müjdesini veren ve Türkiye’yi denizcilikte öncü ülke yapacaklarını vurgulayan Ünüvar, “Denizcilik alanında düzenlemeler içeren bir kanun meclisten çıkardık. Bu yasa ile birlikte denizcilik sistemini geliştireceğiz ve Türk denizcilik sektörünün bu rekabette öne geçmesini sağlayacağız. Dünyada son zamanlarda gündeme gelen doğu batı koridorlarının yanında kuzey güney koridorlarını da dikkatle takip ediyoruz. Türkiye’nin içinde olmadığı bir koridorun hayata geçemeyeceği çok açık. Mavi Vatan’a masal diyenlere inatla, Türkiye’yi milli ülkümüz olan denizcilikte öncü bir ülke yapana kadar çalışacağız” diye konuştu.


“Güçlü bir denizcilik güçlü bir Türkiye demek”

Güçlü bir denizciliğin güçlü bir Türkiye olduğunun altını çizen ve bu gerçekle herkesin yüzleşmesi gerektiğini belirten Ünüvar, “Türkiye, dünyada 12’nci sırada olan 49 milyon dedveyt tonluk ticaret filosuyla, 521 milyon dedveyt ton elleçlenen 217 uluslararası limanıyla, kilogram başına 20 dolar değere sahip 2 milyar dolarlık gemi ve yat ihracatıyla, 94 bin istihdamını sağlayan 85 tersanesiyle, yat limanlarıyla, balıkçılık barınaklarıyla, denizcilik eğitim kurumlarıyla, 1 milyonun üzerinde amatör denizcisi olan bir ülke. Avrupa’da lider dünyada 4’üncü olan 23 gemi söküm tesisiyle, liman, gemi işleticileriyle ve yerli ve milli askeri gemilerin silah sistemleri ve güçlü donanmasıyla Türkiye şüphesiz bir deniz ülkesi” dedi.


“Yolcu gemilerinin sigorta bedellerini düşürdük”

Son zamanlar denizciliğimizdeki gelişmeler eşliğinde kısa çalışmalarımız hakkında bilgi sunan Ünüvar,
“Türk boğazlarından uğraksız geçen gemilerin 6 frank olan geçiş ücretlerinin Türk Boğazları Sözleşmesi kapsamında güncelledik. Limanlarımıza gelen veya limanlarımızdan ayrılan ticariye gemilerin saldıkları sera gazı emisyonların karşılığı olan emisyon ticaret sistemi yine bu yasayla kuruldu. Türk Uluslararası Denizcilik Kanunu’nda yaptığımızda değişiklikle fosil yakıt kullanmayan gemilerden kayıt harcı alınmaması ve gemilerin miras yolu ile devredilmesinde intikalinde kayıt harcı kolaylığı getirdik. Yine Türk ticaret kanunu da yaptığımızı değişiklikle uluslararası sefer yapmayan yolcu gemileri, kabotajda çalışan liman seferlerinde çalışan yolcu gemileri, yolcu motorlarının ticari zorunlu sigorta bedellerini yeniden güncelleyerek düşürdük” ifadelerini kullandı.


“Deniz turizmi için elimizden geleni yapmalıyız”

Ünüvar’ın İzmir’e çok büyük değerler kattığını aktaran İEMAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk ise “İzmir’e çok büyük değerler katmış olan ve Bakan Yardımcısı olarak görevine devam eden Durmuş Ünüvar’ı burada ağırlamak çok önemli ve kıymetli. Geçtiğimiz yıllara göre deniz turizmi ile uğraşan üyelerimizin bir kısmı kümülatifte biraz toparladılar diye değerlendirebilir. Günübirlik teknelerde ortalama doluluk oranları yüzde 60, hafta sonlarında ise yüzde 40’lara düşmüş durumda. Deniz turizmini güçlendirmek için elimizden geleni yapmalıyız” diye konuştu. Bölge olarak kruvaziyer meselesinin çok önemli olduğunu belirten Öztürk, “İzmir’e 100 bine yakın insan geldi. Önemli kruvaziyer hatları İzmir’e uğramaya ve bazıları da yolcu almaya başladı. Çeşme, bu alanda Türkiye’nin 3’üncü limanı haline geldi. Önemli çalışmalar yapıyorlar. Pandemiden hemen sonrasında yapılan bütün çalışmalar meyvelerini verdi. Turizm geliri Türkiye için çok önemli. Turizmin zayıflamasıyla su sporları da buradan pay alarak olumsuz etkilendi” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM