Cuma, Ekim 4, 2024

İş dünyası yatırım ikliminin iyileştirilmesini istiyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, ağustos ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 51,97’ye geriledi. Bu düşüş, iş dünyasında olumlu yankı bulurken, enflasyonla mücadelede elde edilen bu başarının, faizlerin kademeli olarak aşağı çekilmesi ve yatırım ikliminin iyileştirilmesiyle taçlandırılması gerektiği vurgulandı. 

Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANASİAD) Başkanı Hakan Birkan, ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından değerlendirmelerde bulunarak, ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadelede başarılı bir grafik izlediğini ifade etti. Bu başarının kalıcı olması için topyekûn mücadelenin devam ettirilmesi gerektiğine dikkat çeken Birkan, yüksek enflasyon nedeniyle sabit gelirlilerin büyük zarar gördüğünü belirterek, “Enflasyon sadece sabit gelirlilere değil, iş dünyasına da zarar veriyor. Artan maliyetler nedeniyle yeni yatırımlar yapılamaz hale geldi, işletmeler cari harcamalarını bile karşılamakta zorlanıyor. Mevcut durumda en büyük yarayı KOBİ’ler aldı” dedi.


“Faizler kademeli olarak düşürülmeli”

Ekonomi yönetiminin piyasaların ateşini düşürmek için likidite akışını kıstığını ve bu durumun işletmeleri zorladığını vurgulayan Birkan, “Tek sorunumuz yüksek enflasyon değil; yüksek faizler nedeniyle finansmana erişimimiz de zorlaştı” dedi. Yıllık enflasyonun 3 ayda 23,5 puan düşmesinin önemli bir başarı olduğunu görmezden gelmediklerini söyleyen Birkan, “Pandemi, bölgesel savaşlar dünyada krize neden oldu. Türkiye ise bunlara ilave olarak 6 Şubat depremi yaşadı ve 2 tane seçim geçirdi. Ekonomi yönetimi de bu zorlukları aşmak için yoğun bir mücadele veriyor. Ancak sıkı para politikası, özellikle KOBİ’leri darboğaza soktu. Üretim hacmi düştü, istihdam daralıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil, Aylık yüzde 5,5 hatta yüzde 6 faiz ile yatırım yapmak imkânsız. Bu faizler kademli olarak düşürülmeli” ifadelerini kullandı.


KOBİ’ler için destek çağrısı

Ekonomi yönetiminin, önümüzdeki süreçte işletmelerin finansman akışını rahatlatacak ve doğrudan yatırımları teşvik edecek adımlar atması gerektiğini belirten Birkan, Türkiye’nin doğal kaynaklarının yetersiz olduğunu ve ülkenin sadece üretimle ayakta kalabileceğini hatırlattı. Birkan, “Üretebilmek için hem iş gücüne hem de müteşebbislere ihtiyacımız var. KOBİ’lerin ayakta kalmaları ve büyümeleri için destek sağlanmalı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi hepimiz aynı gemideyiz. Bu gemiyi sağlam bir şekilde yüzdürmek zorundayız” diyerek sözlerini tamamladı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM