Perşembe, Eylül 19, 2024

“İzmir Körfezi kaderine terk edilemez”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum toplu balık ölümleri kirlilik ve kötü koku ile gündeme gelen İzmir Körfezi’nde, TÜBİTAK Gemisi ile incelemelerde bulundu. Ardından basın açıklaması yapan Kurum, konuşmasında İzmir Körfezi’nin tabiat harikası bir doğal oluşum olduğunun altını çizdi. Kurum, İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu’nun toplantısıyla ilgili de şu bilgileri paylaştı: Bugünkü koordinasyon toplantısında kurulumuz, yerel yönetimlere yol gösterecek. Bilim insanlarımız, İzmir’deki yerel yöneticiler için kirlilikle mücadeleye dair yol haritaları çıkaracak. İzmir Körfezi, bugün yapıldığı gibi, kaderine terk edilemez İzmir Körfezi’nin kaderine terk edilmesine asla ve asla izin vermeyeceğiz. İzmir Körfezi’nde yapılan her şeyin takipçisi olacağız.”


“İzmir Körfezi artık nefes almıyor”

Kurum, “Maalesef tüm bu güzellikler tehlike altında, adeta can çekişiyor. İzmir Körfezi, karadan gelen kirlilik nedeniyle artık nefes alamıyor. Balıklarımız toplu ölümler yaşıyor” dedi. Bakanlık olarak bu durumun sebeplerini incelemek için harekete geçtiklerini hatırlatan Kurum, “Üzülerek söylüyorum. Denizdeki, atık su kaynaklı amonyak miktarı, olması gerekenden tam 50 kat daha fazladır. Evsel ve endüstriyel atıklar suya arıtılmadan karıştırılıyor. Bu da beraberinde koku problemini getirmekte, insan sağlığını tehdit ediyor” diye konuştu.


“Körfezimizin bazı bölgelerinde yaşam kalmadı”

İzmir Körfezi’ndeki oksijen seviyesinin 6 miligram/litre olması gerektiğine vurgu yapan Kurum, “Buradaki canlılar için alt sınır 4- 4,5 miligram olmalı. Ancak burada bu seviye 1,8’e, yer yer 0’a kadar düştü. Yani denizde oksijen kalmadı” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de izleme sonuçlarında kirlilik parametrelerinin özellikle 2020 yılından sonra ciddi artış gösterdiğinin kayıt altına aldığını ifade eden Kurum “Şu anda İç Körfez’de toplam fosfor, klorofil-a ve amonyum azotu gibi zararlı maddeler sınır değerlerinden tam 2 kat daha üzerinde. Şu anda Körfezimizin bazı noktalarında yaşam kalmadı” ifadesini kullandı.


“Derelerdeki kirlilik tarihin en kötü durumunda”

Balıkların oksijensizlik yüzünden öldüğünü ifade eden Kurum şu bilgileri verdi: Maalesef İç Körfezimizde, denizdeki su hareketliliği ve sirkülasyonu artık durma noktasına geldi. Balıklarımız, oksijensiz kaldıkları için ölmüştür. Körfezimize dökülen 7 derenin durumuna baktığımızda da sonucun içler acısı olduğunu görüyoruz. Bugün derelerdeki su, ‘organik kirlilik’ açısından tarihin en kötü durumunda.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM