Pazartesi, Ekim 7, 2024

Lojistik Fuarı İzmir’de 3. kez kapılarını açtı

Fuarda 7 ülkeden 145 katılımcının yer aldığını ifade eden Tugay, ziyaretçi ülke sayısının ise 25’e ulaştığını ve fuarın yıldan yıla büyümesini sürdürdüğünü söyledi


Logistech 3. Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı kapılarını açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İzBB) ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından üçüncü kez düzenlenen Logıstech 3. Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı’nın açılış töreni Fuar İzmir’de gerçekleştirildi. Düzenlenen fuar 11-13 Eylül 2024 tarihleri arasında Fuar İzmir’de konuklarını ağırlayamaya devam edecek. Açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, bu yıl üçüncüsü düzenlenilen fuarın, geçen yıla oranla yüzde 50 büyüdüğünü söyledi. İzmir kentinin 13 limanıyla çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Tugay, İzBB Fuarcılık Şirketi İSFAŞ’ın, Lojistik Fuarı’nı bu potansiyeli harekete geçirmek için başlattığını ifade etti. Tugay, “Fuarımızı İzmir’e hem ihracatta hem ithalatta Türkiye’nin lojistik merkez üssü yapma hedefiyle düzenlemeye devam ediyoruz” dedi.


“İzmir’in kalkınmasını lojistik sektörü sağlayacak”

İzmir’in tarihsel olarak Akdeniz’de bir ticaret merkezi olduğunu söyleyen Tugay, “İzmir özellikle limanıyla ve İpek Yolu’nun denizle buluştuğu noktada ki ticaret potansiyeliyle, 1800’lü yılların ortasında tüm Akdeniz’in ticaretinin yüzde 40’ının gerçekleştiği bir kent olarak lojistik merkez. İzmir’in adeta başkenti olduğu bölgemiz Ege Bölgesi, bir tarım havzası ve aynı zamanda bin yıllara dayanan bir medeniyetle turizm bölgesi. Burada İzmir’in kalkınmasında muhtemelen en dinamik sektörlerden birisi lojistik sektör olacak. Özellikle Aliağa bölgesinde sayıları ve kapasiteleri her geçen yıl artan limanlarımız, belli ki İzmir’i tekrar lojistik anlamda hareketlendirecek. Kemalpaşa’da şu anda yapımı devam eden lojistik merkez de yine aynı zamanda bu ticaret potansiyelini önemli ölçüde geliştiren bir yatırım olacak. Bütün bunları destekliyoruz” ifadelerine yer verdi.


İzmir Büyükşehir Belediye (İzBB) Başkanı Cemil Tugay, “İzmir’in ortak koridorda batıya açılan kapı olmasını hedefliyoruz. Bunun için ulusal ve uluslararası lojistik sektörünü bu fuarda bir araya getiriyoruz” diye konuştu.

“Türkiye’nin en büyük lojistik fuarı olma niteliğini taşıyor”

Fuar’ın nitelikçi, katılımcı ve ziyaretçi sayısının her yıl arttığını belirten Tugay, “Çok kısa süre olmasına rağmen fuarda bu sene stant alanları 11 bin metrekareye aştı. Bu özellikleriyle Türkiye’nin en büyük lojistik fuarı olma niteliğini taşıyor. Bu sene fuara 7 ülke ve Türkiye’den 9 şehir katıldı. Fuarda toplam 145 katılımcı yer aldı. Ziyaretçi ülke sayısı 25, ziyaretçi şehir sayısı ise 29 oldu. Fuara 11-13 Eylül tahlilleri arasında 20 binin üzerinde aktif ziyaretçi bekliyoruz. Çin öncülüğünde hayata geçirilen ‘Bir Kuşak Bir Yol’ Projesi’nde kara yolunda İstanbul’un, deniz yolunda da Atina Pire Limanı’nın yerine İzmir’in ortak koridorda batıya açılan kapı olmasını hedefliyoruz. Bunun için ulusal ve uluslararası lojistik sektörünü bu fuarda bir araya getiriyoruz” diye konuştu.


“Limanlar, lojistik ağının bel kemiği”

Fuar organizasyonlarını her zaman çok önemsediklerini dile getiren İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İzmir’in önemli bir kültür, sanat, turizm ve ticaret merkezi olmasının yanı sıra aynı zamanda fuarcılık alanında da önde gelen kentlerinden biri olduğunu söyledi. Kıran, “Limanlar, lojistik ağının bel kemiği. Deniz ve kara yolu taşımacılığı arasındaki entegrasyonu sağlamak üzere projeler yürütülüyor. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projelerle deniz ve kara taşımacılığı arasında kesintisiz bir bağlantı sağlanarak lojistik süreçlerin daha verimli hale getirildi. Gemi inşa sanayinden deniz taşımacılığına, liman işletmeciliğine her alanda Türkiye’nin denizci ülkeler arasında ulaşması için üzerimize düşen görevleri azim ve şevkle yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen lojistik fuarı da kısa geçmişine rağmen İzmir’in ve Ege’nin lojistik performansına önemli katkılar sağladı. Bu tür organizasyonların sektördeki son trendlerin takibi, iş ağının güçlendirilmesi ve geliştirilmesi gibi nedenlerden dolayı çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Küresel lojistik pazar 2022’de 10,68 trilyon dolar olduğunu aktaran Tugay, “E-ticaret endüstrisi genişledikçe lojistik hizmetlerine de talep arttı. Küresel lojistik pazarın 2032 yılına kadar yaklaşık 18,23 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye lojistik sektörü 100 milyar dolar pazar büyüklüğü ile küresel lojistik ihracatından yüzde 2,5 payla dünyada 11’inci sırada yer alıyor. Bu pay her yıl artıyor. Ülkemiz Dünya Bankası tarafından ölçülen Lojistik Performans Endeksi sıralamasında 2018 yılında 47’nci sırada yer alırken 2023 yılında 38’inci sıraya yükseldi. Hedef 2028 yılında 25’inci sıraya yükselmek. Bu gelişmeler İzmir’in sektörde yeniden konumlanması gerektiğini de ortaya koyuyor” ifadelerini buldu.
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM