Cumartesi, Ekim 5, 2024

Su ürünleri yetiştiricilerine verilecek destekler belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Su Ürünleri Yetiştiriciliği Desteklenmesine Dair Tebliğ 17 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğde, 25 Temmuz 2024 tarihli  Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan 2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar kapsamında Bakanlıktan onaylı su ürünleri yetiştiricilik belgesine sahip, Su Ürünleri Bilgi Sistemine (SUBİS) kayıtlı yetiştiricilere 2024, 2025 ve 2026 yıllarında yapılacak su ürünleri yetiştiriciliği destekleme ödemelerine dair usul ve esasları kapsıyor. 

Buna göre ürün desteklemesi kapsamındaki türler; alabalık, sazan, midye ve yeni türler kapsamında mersin, kalkan, fangri, mercan, sinagrit, lahoz, sivri burun karagöz, minekop, eşkine, sargoz, mırmır, sarıağız, sarıkuyruk, trança, yayın, şabut, karabalık, yılan balığı, tilapya, kerevit, karides, tıbbi sülük, karadeniz alası, kırmızı benekli alabalık gibi su ürünlerinin yetiştiriciliğini yapanlara verilecek.

Ayrıca su ürünleri yetiştiricilik belgesi bulunan  belirtilen türlerin entansif şekilde yetiştiriciliğini yapan ve midye yetiştiriciliği yapan üreticilere kararda belirlenen temel destekleme birim fiyatı kadar destekleme yapılacak.

Elektrik enerjisi ile çıkardığı yer altı suyunu ya da enerji kullanmadan kaynak suyunu kullanarak daha çok iç tüketim amaçlı toprak havuzlarda küçük ölçekli yetiştiricilik yapan üreticilere, Kararda belirlenen temel destekleme birim fiyatı kadar destekleme yapılacak. 

Temel destek şartlarını sağlayan işletmelerin, proje kapasitesinin 50 ton/yıl ve altında olması, üretici birliklerine üye olması, birinci derece tarımsal amaçlı örgüte üye olması ve kapalı devre üretim yapması gibi teknik kriterleri haiz olması durumunda, bu işletmelere her bir teknik kriter için kararda belirlenen temel destek tutarına ilave teknik kriter desteği yapılacak. 

Teknik kriter desteklerinden ise; proje kapasitesi 50 ton/yıl ve altı teknik kriter desteğinden, onaylı proje kapasitesi en fazla 50 ton/yıl ve altı kapasiteye sahip olan işletmeler, birlik üyeliği teknik kriter desteğinden, dördüncü maddenin birinci fıkrasının (n) bendinde belirtilen üretici birliklerine üye olan işletmeler, birinci derece tarımsal üretici örgüt üyeliği teknik kriter desteğinden, Tarımsal Amaçlı Örgütlerin Derecelendirilmesine İlişkin Yönetmeliğe göre birinci derece tarımsal amaçlı örgüt belgesine sahip üretici birliğine üye olan işletmeler, kapalı devre üretim teknik kriter desteğinden, onaylı projesinde kapalı devre üretim sistemleri ile üretim yapan işletmeler, faydalanabilecek. 


Ürün desteğinden yararlanmak isteyen işletmelerin uyması gereken şartlar

Bir işletmenin ürün desteğinden yararlanabileceği miktarın hesaplanmasında uyulacak esaslar bulunuyor. Bu kapsamda, denizlerde Bakanlıkça belirlenmiş olan aynı potansiyel alanda, aynı baraj gölünde veya bölgelere ayrılmış baraj göllerinde aynı bölge içerisinde, aynı gerçek ve tüzel kişilere ait birden fazla yetiştiricilik işletmesi var ise bu işletmeler tek bir işletme olarak kabul edilir ve destekleme ödemesi buna göre yapılacak. 

Desteklemede, denizlerde Bakanlıkça belirlenmiş olan aynı potansiyel alanda, aynı baraj gölünde veya bölgelere ayrılmış baraj göllerinde aynı bölge içerisinde, aynı gerçek ve tüzel kişilere ait birden fazla yetiştiricilik işletmesi ile ilgili olarak Kararın yayım tarihinden önceki tesis sahipleri esas alınacak. Kararın yayımlandığı tarihten sonra bu tesislerle ilgili devirler destekleme kapsamı dışında olacak 

Karar gereğince, bir işletmenin desteklemeden faydalanabileceği en fazla miktar yetiştiricilik desteklemesi için yılda 30 bin kilogram, diğer desteklemeler için yılda 350 bin  kilogram olarak belirlendi. 

İşletmenin su ürünleri yetiştiricilik belgesinde, tesis kapasitesi için belirtilen mevcut durumdaki kapasite dikkate alınacak. 

Satış belgelerindeki kilogram fiyatları, Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliğinin görüşü alınarak bakanlık tarafından açıklanacak ürünün kilogram/maliyet değerinin yüzde 75’inden düşük olan satış belgeleri ve kilogram/maliyet değerinin yüzde 50’sinden düşük olan balık yemine ait faturalar destekleme kapsamı dışında olacak.

İlk defa yetiştiriciliğe başlayan işletmeler ile kapasite artırımında bulunan işletmelere yetiştiricilik belgesi düzenlenebilmesi için işletmeye konulan yavru balıkların tespitinin yapılması şartıyla işletmeye geliş tarihi, diğer mevcut işletmelerde ise yavru balıkların işletmeye geliş tarihi, balıkların büyüme süresinin başlangıç tarihi esas olarak alınacak.

Denizde yapılacak yetiştiricilik faaliyetlerinde, deniz işletmelerine denizdeki başka bir işletmeden değişik ağırlıklarda canlı balık gönderilmesi durumunda sadece canlı balığı gönderen tesisler, destekten faydalanacak. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM