Perşembe, Eylül 19, 2024

Hedef; 2030’a kadar 100 bin teknoloji girişimi

Global Liderler Zirvesi 2024 ‘Yapay Zeka Çağı ve Sürdürülebilir Gelecek’ temasıyla Çırağan Palace Kempinski’de başladı. İş dünyasının önde gelen aktörlerini bir araya getiren zirveye video mesajla katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dördüncü Sanayi Devrimi çağında, inovasyon odaklı yaklaşımlarla sosyal hayattan iş dünyasına, üretim modellerinden tüketici davranışlarına tüm alanlarda değer üretiminin yeniden şekillendiğini kaydetti.

Bakan Kacır, “Erken aşamayı başarıyla geçmiş, hızlı büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji girişimlerinin, daha hızlı ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açılmasına rehberlik eden Turcorn 100 Programı, girişimcilik dostu mevzuat uygulamaları, Türkiye’nin en büyük gücü, en büyük kuvvet çarpanı genç ve nitelikli insan kaynağımızı teknolojiye ve teknoloji girişimciliğine yönlendirecek yeni projelerimiz ile hedefimiz; 2030’a dek 100 Turcorn ve 100 bin teknoloji girişiminin bu ülkeden doğması, bu ülkede yeşermesi, dünyaya açılması. Bunu başarabilecek potansiyelimiz olduğunu biliyoruz” dedi.


TEKNOFEST, 2-6 Ekim’de gerçekleştirilecek

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te gençlerimizin geleceğin teknolojileri üzerinde çalışmalarını desteklemek için pek çok alanda yarışmalar düzenlediklerini ifade eden Kacır, “2024 yılının ilk yarısında Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı (TRUBA) bünyesinde yeni süper bilgisayarımızı milletimize kazandırdık. ARF Süper Bilgisayar ile savunma sanayinden üretim sektörüne, ilaç tasarımından hastalık tespitine kadar pek çok alanda araştırmacıların ihtiyaç duyduğu simülasyonlar eş zamanlı gerçekleştirilebilecek” dedi.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile yüksek teknoloji odaklı yatırımlar için Ar-Ge’den seri üretime uçtan uca bütüncül bir destek mekanizması sağladıklarını aktaran Kacır, “Elbette, daha müreffeh ve sürdürülebilir bir gelecek inşasında attığımız tüm adımların odağına da en kıymetli hazinemiz insan kaynağımızı koyuyoruz. Bunun en güçlü örneği de yıldan yıla daha da büyüyen, rekorları alt üst eden, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST. Bu vesileyle sizleri, 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana’da gerçekleştireceğimiz TEKNOFEST’e davet etmekten büyük mutluluk duyuyorum” ifadelerinde bulundu.


“Türkiye, bayraktar rol üstlenmeye hazır”

Kullanıcıların yapay zekâ teknolojilerden elde ettikleri bilgilerin, kendi değer yargılarıyla tam olarak örtüşmemesinin önemli bir risk unsuru olduğunu belirten Kacır, “Bilimin, teknolojinin ve refahın sadece birkaç ülke veya şirketin elinde asimetrik şekilde toplanması, insanlığın geleceği için büyük tehditler taşıyor. Böyle bir düzen hem çatışmaları tetikleyecek hem de dünya barışını bozacak bir düzen. Türkiye; güçlü insan kaynağı ve teknoloji geliştirme altyapısıyla, her geçen gün daha da büyüyen girişimcilik ekosistemiyle, insanlık yararına teknoloji anlayışıyla bayraktar rol üstlenmeye hazır konumda” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM