Cuma, Eylül 27, 2024

Türkiye, fuar alanı büyüklüğünde dünyada 10. sırada

Ticaret Bakanlığı tarafından, fuar alanlarına ilişkin yapılan araştırmanın sonuçları yayımlandı. Türkiye, fuar alanları büyüklüğü bakımından Avrupa’da 6’ncı, dünyada ise onuncu ülke konumunda. Küresel sıralamada 10’uncu sırada yer alan Türkiye, yaklaşık 767 bin m² kapalı fuar alanı kapasitesiyle dünya genelindeki fuar alanlarının yüzde 1,7’sini barındırıyor. Avrupa kıtasındaki fuar alanlarının yüzde 4,54’üne ev sahipliği yapmasıyla birlikte kapalı alan kapasitesi açısından da kıtanın 6’ncı ülkesi konumunda yer alıyor. 


İstanbul fuarı en büyük 14. fuar olacak

2023-2024 dönemi YOİKK Eylem Planı’nda yer alan ve Ticaret Bakanlığı sorumluluğunda yürütülen ‘Yeni fuar alanlarının geliştirilmesi konusunda kamu-özel iş birliği çerçevesinde alternatif modellerin geliştirilmesi’ eylemi kapsamında, STK temsilcileri ve kamu kurumları ile bir araya gelinmesiyle oluşturulan teknik komiteler tarafından hazırlanan raporda, dünyada öne çıkan fuar alanlarının yapımında uygulanan alternatif modeller de ortaya koyulacak. Teknik komite üyelerinin görüşlerinin alınmasından sonra, rapor taslağının eylül ayında YOİKK Sekretaryası’na sunulması planlanıyor. İstanbul Fuar Merkezi’nin genişletilmesi projesinin tamamlanmasının ardından, dünyanın en büyük 14’üncü fuar alanı olacak.


Fuarlara 930 bin yabancı ziyaretçi katıldı

2023 yılında Türkiye’de düzenlenen fuarlara yaklaşık 930 bin yabancı ziyaretçi katıldı. Toplam katılımcı sayısının yüzde 14’ünü oluşturan 9 bin 137 doğrudan yabancı katılımcı fuarları ziyaret etti. İstanbul, doğrudan yabancı katılımcı sayısının yüzde 87’si ile açık ara en çok doğrudan yabancı katılımcı gelen şehir oldu.


Diğer hizmetler ihracatında %19’luk artış

Fuarcılık sektörünün Türkiye ekonomisi içinde büyüme potansiyeli barındıran bir sektör olduğu belirtilen açıklamada, uluslararası hizmet ticareti istatistiklerine göre fuarcılık sektörünün içerisinde yer aldığı 2023 yılı ‘diğer hizmetler’ ihracatının yüzde 19’luk artışla 4,7 milyar dolar olarak gerçekleştiği belirtildi. Ayrıca, fuarcılık sektörünün ihracata doğrudan ve dolaylı katkı sağladığı, dış pazarlara açılma ve uluslararası rekabet gücünü artırma hedefleri doğrultusunda Ticaret Bakanlığı desteklerinden yararlandığı açıklandı. 2022 yılında uygulamaya konulan yeni destek mekanizması ile fuarcılık firmalarının ve iş birliği kuruluşlarının hizmet sektörlerine sağlanan birçok destekten ilk kez yararlanma imkânı bulduğu belirtildi. Desteklerle fuar organizatörlerinin rekabet güçlerini artırması ve yurt içinde ve yurt dışında marka fuarlar düzenlemelerinin hedeflendiği vurgulandı.


UFI belgeli fuar sayısı 59’a ulaştı

Ağustos 2024 itibarıyla Türkiye’de Uluslararası Fuarcılık Birliği (UFI) belgeli fuar organizasyonu sayısının 59’a ulaştığı, UFI üyesi fuar şirketi sayısının ise 27 olduğu bilgisi verildi. Bu rakamların önümüzdeki dönemde daha da artmasının beklendiği ifade edildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 5 Mayıs 2024’te ‘Yurt Dışı Etkinlik Organizatörlerinin Yetkilendirilmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Genelge’nin yürürlüğe girdiği ve 21 Ağustos 2024 itibarıyla 7 organizatöre ‘geçici belge’ düzenlendiği açıklandı. Bu genelge ile yurt dışında düzenlenecek fuar, kongre, konferans ve benzeri etkinliklerin sağlıklı yürütülmesini teminen organizatörlerin yetkilendirilmesi, görev ve sorumluluklarının belirlenmesi ve faaliyetlerinin değerlendirilmesinin sağlandığı belirtildi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM