Cuma, Eylül 27, 2024

Prof. Dr. Yaşar: Arıtmaları çalıştırın İzmir Körfez’i maviye dönsün

20 Ağustos’ta Bayraklı ilçesi Turan Sahili’ne ölü balıkların vurması ve kötü koku sorununun ortaya çıkması sonrası kirlilik kaynağının tespiti ve önüne geçilmesi için başlatılan çalışmalar sürüyor., Körfezde yaşanan çevre felaketinin çözümüne yönelik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, üniversitelerin desteğiyle inceleme ve mücadele çalışmaları başlatıldı. Körfez temizleme çalışmalarının devam etmesiyle birlikte Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir Körfezi’nde oluşan kirlilikle ilgili TİCARET Gazetesi’ne konuştu.

Prof. Dr. Doğan Yaşar, körfez çalışmalarını önceki dönemlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevi yapan Ahmet Piriştina dönemininden bu yana yürütüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Yaşar, Piriştina’nın vefatının ardından körfez temizleme çalışmalarının duraksama yaşadığını ifade ederek, körfezdeki kirliliğin beklenilen bir durum olduğunu belirtti. Yaşar ayrıca, İzmir Büyükşehir yönetimiyle akademik yazışmalar konusunda anlaşmazlık yaşadıklarını belirten Prof. Dr. Yaşar, gerekli uyarıları yapmalarına rağmen olumlu bir yanıt alamadıklarını ifade etti.


“Derelerin altını betonladılar”

Yaşar, İzmir’de bulunan nehir ve derelerinin altının da betonla kaplanmasının körfez kirliliğinde büyük rol oynadığına işaret etti. Yaşar, “2007’den sonra maalesef çok büyük bir katliam yapıldı. Derelerin altını betonladılar. Bu bir doğa katliamıdır. Bunun sonucunda körfez ciddi anlamda kokmaya başladı. Kokarken de kimyasal olarak çok fazla kirlenmeye başladı. 2007’den bu yana onlarca kez bu konu hakkında yapmayın diyerek uyarılarda bulundum” dedi.

“İzmir Körfezi’nin tabanında oksijen bitti“

Prof. Dr. Yaşar; yaşanan koku ve kirlilik sorununun son 25 yılın en kötü döneminde olduğunu söyleyerek, çözüm olarak Çiğli’de bulunan arıtmaların çalıştırılması gerektiği böylelikle körfezin 1 yıldan kısa bir sürede eski mavi rengine kavuşabileceğini öngördü.

Denizin üzerinde oluşan balık birikintilerinin sebebi hakkında konuşan Doğan, “Balıklar denizin üzerinde durarak nefes almaya çalışıyor. Bunun nedeni körfezin tabanında oksijenin bitmiş olmasından kaynaklı. Çünkü balıklar az da olsa mutlaka oksijen ile yaşar. Bu nedenle balıklar yukarıya çıkarak nefes almaya çalışıyor” ifadesinde bulundu.

“Çözüm basit”

Körfez temizliği için yapılması gereken unsurun çok basit bir şekilde olacağına değinen Doğan, “Arıtmaların mutlaka çalıştırılması gerekiyor. Arıtmaların çalıştılmasının yanında derelerin altında bulunan betonların kırılması gerekiyor. Bu dediklerim yapıldığı zaman 1 sene içerisinde körfez eski halini alacak. İzmir Körfezi, bütün Akdeniz’in en verimli körfezi. Dediğimizi yapıp arıtmaların hepsini çalıştırırlarsa körfez eski maviliğine kavuşur” diye ekledi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM