Cuma, Eylül 27, 2024

“Türkiye’nin yatırım çekme potansiyeli yüksek”

Birleşmiş Milletler’in (BM) 79. Genel Kurulu için ABD’ye giden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik ilişkilerini güçlendirmek ve yabancı yatırımcılarlarla görüşmeler sağlamak amacıyla ABD’deki görüşmelerine devam etti. Şimşek, bu nedenle kredi derecelendirme kuruluşlarının üst düzey yetkilileri ile bir araya geldi. Yatırımcı toplantılarını New York’ta gerçekleştiren Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’la beraber görüşme ve temasların 3. gününde Standard & Poor’s (S&P) ve Moody’s’in üst düzey yetkilileri ile görüşme sağladı. Şimşek, katıldığı toplantıda ekonomi programındaki son dönem gelişmelerine, özellikle de kamu maliyesi alanındaki önceliklerine değindi. Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ABD’deki yoğun ve verimli toplantılarımızı tamamlayarak yurda döndüğünü belirtti. 

Şimşek,”Görüşmelerimizde programımızın sonuçlarını ve önümüzdeki dönem yol haritamızı yatırımcılar ve uluslararası kuruluşlarla paylaştık.Güçlü, büyük, dinamik ekonomisi ve stratejik konumuyla ülkemizin yatırım çekme potansiyeli yüksek. Bu potansiyele ulaşmak için program kazanımlarımızı kalıcı hale getirecek ve yatırım ortamını daha da iyileştirecek politikalarımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“1,9 milyar dolar anapara geri ödemesi 2035 yılına ötelendi”

Sosyal medya hesabından iki dış finansman işlemi hakkında açıklama yapan Şimşek, Türkiye’nin ABD doları cinsinden 10 yıl vadeli 3,5 milyar dolar tutarında tahvil ihracını tamamladığını söyledi. Şimşek, Türkiye’nin uzun bir aradan sonra ilk defa yükümlülük işlemi gerçekleştirdiğini belirtti. Şimşek, “2025 yıl sonuna kadar gerçekleşecek yaklaşık 1,9 milyar dolar anapara geri ödemesi 2035 yılına ötelendi. Böylece dış borç stokunun ortalama vadesi artarken, itfa profili daha dengeli hâle geldi. Tüm bu işlemler uluslararası yatırımcıların programımıza güvenini bir kez daha gösterdi” ifadelerini kullandı.

“MB rezervleri 156,4 milyar dolara ulaştı”

Merkez Bankası brüt rezervlerinin 156,4 milyar dolarla tarihî yüksek seviyeye ulaştığını belirten Şimşek, “Swap hariç net rezervler ise geçen yılın mayıs ayına göre 90,5 milyar dolar artışla 5,5 yılın zirvesi olan 29,9 milyar dolara yükseldi. Rezerv yeterliliğimiz uluslararası tanıma göre eşik seviyeyi aştı” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM