İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gül Ergör: Körfezden tutulan balık veya deniz ürünlerini tüketmeyin
MERT UYGUNER
İzmir Körfezi’nde 20 Ağustos 2024 tarihinde yaşanan toplu balık ölümleri nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bölgede inceleme başlatılmıştı. Yapılan incelemelerde balık ölümlerinin deniz suyu sıcaklığındaki artış, kirlilik ve oksijen seviyesinin düşüklüğü nedeniyle olduğu belirlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından körfez sorunu için acil eylem planı toplantıları yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bakanlık, körfez için temizlik çalışmalarını sürdürürken uzmanlar, körfezden tutulan balık veya deniz ürünlerini tüketmeme konusunda uyarılarda bulundu.
Körfezdeki balıklarda ağır metal tehlikesi
Körfezde yaşanan biyolojik felaketin halk sağlığı üzerindeki etkilerine değinen İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gül Ergör,”İzmir Körfezi’nde yaşanan kirlilik sağlığımız üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilir. Eğer kişiler İzmir Körfezi’nde denize girerse tabii ki etkilenebilir. Körfezden tutulan balık veya deniz ürünlerinin tüketilmesi de riskli. Bu ürünlerin tüketilmesi durumunda başta hepatit A gibi çeşitli bakterilerin vücudumuza girmesine neden olabilir. Ayrıca bu bakteriler dışında ağır metaller de kirlilikte mevcut. Bu ağır metaller de vücutta birikerek değişik kronik hastalıklara yol açabiliyor. Bu yüzden körfezden herhangi bir şekilde hiçbir deniz ürününün tüketilmemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Ergör, balık tüketiminin sadece satın almayla değil aynı zaman da gidilen restoran gibi yerlerde gerçekleştiğini söyledi. Bu durum tüketilen balık ve diğer deniz ürünlerinin körfezde yakalanmış olabileceğinde ve bu yüzden sağlığa zararlı olacağına dikkat çekti. Prof. Dr. Ergör, bu süreçte körfez suyuna girme ya da su ile temasın da doğru olmadığını vurguladı.
“Kokunun sağlığa etkisi olamaz”
Körfez kirliliği sorunun en büyük göstergelerinden biri de koku. Denizden gelen koku İzmir halkının şikayet listesindeyken bu kötü kokunun sağlığa olumsuz etkileri olup olmadığı ise merak ediliyor. Prof. Dr. Ergör,”Kokunun sağlığa etkisi olamaz” diyerek vatandaşların bu konuda endişelenmemesi gerektiğini belirtti. Kapalı bir havada kokunun daha dayanılmaz olabileceğini belirten Prof. Dr. Ergör, durumun rahatsız edici olduğunu ama sağlığa etkisi olmadığını ifade etti. Prof. Dr. Ergör,”Aslında bu koku körfezin ne kadar kirlendiğini işaret ediyor. İnsanların dikkatli olmasını ve körfezden bir şey tüketmemeleri gerektiğini işaret ediyor” dedi.
Balık satışlarında %50 düşüş
Körfezde yaşanan balık sorunu tüketiciyi olduğu kadar balık satışı yapan esnafı da etkiledi. Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, körfez sorununun balık tezgahlarına kötü yansıdığını belirtti. Aksoy, “Satışlarımız yüzde 50 geriledi. Körfezdeki balık ölümlerinden sonra halkta balık almama algısı oluştu. Körfezdeki kirliliğin bütün Ege Denizi’nde olduğu ve Ege’de yakalanan balık yenmez düşüncesi şu anda yayılıyor. Biz ne kadar açıklama yapsak da insanlar tezgahtaki balığı görünce aklında şüphe oluşuyor. Şu an için bu süreç böyle devam edecek ama havalar soğumaya başlayınca durumun normalleşeceğini düşünüyorum. Vatandaşlara da her fırsatta açıklıyorum balıklarımız kesinlikle körfez dışından geliyor. Sadece biz değil balık restoran ve lokantaları da bu süreçten çok etkileniyor. Bizde tüm İzmirli halk gibi yetkililerin körfezimizi kısa sürede iyileştirmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.